Tradycja święta Oktoberfest, czyli chmielowych dożynek w Bawarii ma dokładnie 200 lat. Po raz pierwszy obchodzono je w 1810 roku. Dziś jej stolica - Monachium - żyje nim na przełomie września i października przez 16 dni.
To największy festyn na terenie Niemiec. W nazwie święta jest październik, ale zbiory chmielu rozpoczynają się we wrześniu. Tradycyjną nazwę jednak zachowano.
W Poznaniu w hotelu Novotel Poznań Centrum takie imprezy odbywają się od trzech lat. Kolejna rozpocznie się w poniedziałek i potrwa do 3 października. W tym czasie codziennie od godziny 18 serwowane będą przygotowywane według oryginalnych bawarskich receptur potrawy tamtejszej kuchni. Będzie golonka w sosie warzywno - piwnym, bawarska biała kiełbasa, oraz precle piwne. Nie zabraknie też piwa Paulaner oraz muzyki biesiadnej.
Jak powiedział wczoraj dyrektor hotelu Novotelu Poznań Centrum, Marek Przeorski, kuchnia bawarska zbliżona jest do kuchni wielkopolskiej, a wszystkie produkty używane do ich przygotowania są oryginalne.
Za delektowanie się potrawami kuchni bawarskiej trzeba będzie zapłacić 69 zł.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?