W koszyczkach, zazwyczaj pięknie ozdobionych, z którymi wierni przyjdą do kościołów, powinny pojawić się, tradycyjnie, jajka będące symbolem życia. Poza tym - mięso i pieczywo, które symbolizują potrawy spożywane na Wielkanocnym stole. Do koszyka należy też włożyć sól, która sprawia, że jedzenie nie psuje się, a także nadaje potrawom smaku. Dobrze, jeżeli do święconki dołożymy też baranka - może to być zwykła figurka, może być on upieczony bądź wykonany z masła. Baranek z czerwoną chorągiewką, a na niej znak krzyża, symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa.
Jedzenie święcimy przede wszystkim dlatego, ponieważ... mamy taką tradycję. Kiedyś w ogóle błogosławiło się wszystkie pokarmy, które pojawiały się na świątecznym stole. Do wielkanocnego koszyczka można też dołożyć inne potrawy, których tu nie wymieniliśmy.
-Tak naprawdę wszystko to, co wpisuje się w "stół Wielkanocny", może zostać poświęcone. Jeśli np. w rodzinnej tradycji jest ciasto bądź inny pokarm typowy dla naszej rodziny, który zawsze pojawia się na świątecznym stole, daje nam tą rodzinną więź, to też może znaleźć się w koszyczku - mówi ks. Janusz Steć, dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?