Przepis na pączki domowej roboty zdradza kucharz z Jastrzębia-Zdroju, Michał Bałazy

Michał Bałazy

Michał Bałazy, znany jastrzębski kucharz, który gotował m.in. dla polskich gwiazd show-biznesu i na przyjęciu na część królowej Elżbiety, dziś podzielił się z nami przepisem na pyszne pączki domowej roboty!

Poniżej zamieszczamy przepis, który nadesłał do nas pan Michał Bałazy i życzymy smacznego!

Zanim weźmiemy się za wyrabianie ciasta drożdżowego, należy zapoznać się z kilkoma tajnikami kuchni które spowodują że nasze pączki będą doskonałe

Tłusty czwartek w Jastrzębiu-Zdroju ZDJĘCIA

1. drożdże których użyjemy do ciasta muszą być świeże
2. nawet jeśli jesteśmy stanowczymi przeciwnikami alkoholu, do pączków musimy dodać spirytus, który spowoduje lepsze ścinanie się białka zawartego w mące i jajkach
3. drożdży nie dodajemy bezpośrednio do ciasta, należy najpierw przygotować rozczyn, mieszając drożdże z 1 łyżką cukru 2 łyżkami mąki i ciepłym ale nie gorącym mlekiem
kiedy na powierzchni naszego rozczynu pojawią się bańki powietrzne możemy dodać go do reszty mąki

Polub nas na Facebooku! Jastrzębie-Zdrój Nasze Miasto.Pl :)

skoro już ważne kwestie są za nami możemy przystąpić do przygotowania ciasta.

Składniki na około 40-50 pączków:

1k g mąki pszennej tortowej
100 g świeżych drożdży
2 szklanki (500 ml) mleka
6 łyżek cukru
2 jajka
8 żółtek
8 łyżek masła (około 100 g), roztopionego i ostudzonego
4 łyżki spirytusu
2 szczypty soli
2 łyżki cukru wanilinowego

Zaczynamy od podgrzania mleka ( tak by było bardzo ciepłe ale nie gorące ok 38st C), mleko wlewamy do miski, dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Następnie mieszamy składniki rozczynu i umieszczamy miskę w garnku z bardzo ciepłą wodą.
Po około 20 minutach rozczyn będzie gotowy.
Kolejny etap to połączenie jajek i żółtek z z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą

i puszystą pianę.

W dużej misce przygotowujemy makę ( przesiewamy ją dodając sól cukier waniliowy )

do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże całość mieszamy drewnianą łyżką.

Następnie dodajemy ubite jajka, całość mieszamy.
Teraz zaczyna się ciążka praca :) ciasto wymaga dobrego wyrobienia, najlepiej wyrabiać
ręką przez około 20 minut .

Ciasto dobrze wyrobione to takie które odchodzi swobodnie od dłoni.

Kiedy ciasto będzie już wyrobione możemy dodać kolejne składniki : roztopione
i ostudzone masło oraz spirytus. Ciasto należy ponownie zagnieść. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 min
Po wspomnianym czasie z uśmiechem na twarzy możemy przygotować stolnicę lub jeśli nie posiadamy to blat kuchenny podsypując lekko mąką, ciasto wygniatamy jeszcze 3 minuty po czym wałkujemy tak by powstał placek grubości ok 2 cm,
ostrą szklanką lub kuflem wycinamy kółka. Tak powstałe krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub desce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
Proponuję nadziewać pączki po usmażeniu.

A skoro o smażeniu mowa, kilka chwil przed końcem wyrastania naszych pączków rozgrzewamy olej w szerokim garnku, robimy to powoli bez pośpiechu aż olej osiągnie temp 180 st C Wyrośnięte pączki wkładamy na powoli nagrzany olej i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony. Zwracając szczególną uwagę na temperaturę oleju, zbyt wysoka spowoduje palenie się pączków

Następny etap to nadziewanie marmoladą, w tym celu używamy szprycy cukierniczej lub
rękawa, który bez problemu dostaniemy w większym markecie.

No to jesteśmy w najprzyjemniejszym etapie naszej pracy lukrowanie pączków :)
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny , mieszamy do momentu w którym osiągniemy
odpowiednią konsystencję

pączki lukrujemy i układamy na dużym talerzu :) zapraszamy rodzinę , przyjaciół,

znajomych i zajadamy pyszne pączki domowej roboty dyskutując o tym co dobrego dzieje

się w regionie a powodów do dyskusji jak zwykle dostarczy Państwu Dziennik Zachodni :)

Wideo

polecane: Flesz: Koniec świata jest blisko? Kilka już za nami...

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

28.02.2019, 19:36

Super przepis, właśnie takie zrobiłam
Smakowały bardzo, następne zrobię właśnie takie

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3