Śląska Jesień Kulinarna przeszła już do tradycji Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. W tym roku odbyła się po raz ósmy. Trzeba przyznać, że z roku na rok poziom konkursu wzrasta wraz z wymaganiami, oczekiwaniami oraz ambicjami uczestników.
W kulinarnych potyczkach zmierzyły się w tym roku drużyny z Wisły, Bielska – Białej, Jastrzębia, Rydułtów, Żor, Czerwionki – Leszczyn, Ornontowic, Bierunia, Katowic oraz ze Szkoły Podstawowej w Marklowicach. Organizatorzy (Monika Guz-Wszołek i Remigiusz Rączka) opisali Śląską Jesień Kulinarną jako okazję do gastronomicznej inspiracji oraz zaprezentowaniu talentów.
Tematem przewodnim tej edycji był śledź, który był dla młodych kucharzy niemałym wyzwaniem. Dlaczego wybrano właśnie taki składnik, opowiedział nam organizator- Remigiusz Rączka.
- Mój ukochany temat. W mojej książce jest 8 czy 10 przepisów śledziowych. Śledź zawsze odgrywał ważną rolę w mojej rodzinie. Na przykład na urodzinach. Koreczki śledziowe, śledź w cebuli czy w śmietance, kulki rybne... To są moje ulubione dania. To trudne zadanie dla młodzieży, bo śledź nie jest łatwą rybą. Są ości, które trzeba pęsetą wybierać. To nie łatwy filet z dorsza. Do tego muszą zawrzeć element śląski i jeszcze musi mieć podłoże kuchni międzywojennej, nawiązując do 100-lecia odzyskania niepodległością - mówi Remigiusz Rączka.
W jury konkursu zasiedli: Michał Panic (firma „Noriva”), Katarzyna Graczkowska (Restauracja „ SPA Laskowo” w Jankowicach), Leszek Florek (Restauracja „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śl.), Dominika Woch (Restauracja „InoWino” w Rybniku, Kacper Luleczko (restauracja „Cysterska” w Rudach) oraz Pani Elżbieta Kaczmarek–Wija (nauczyciel ZSE).
Jedną z jurorek- Dominikę Woch, zapytaliśmy o poziom konkursu.
- Poziom był bardzo wysoki. To, co przedstawiła młodzież, jest fantastyczne. Mieli miliony pomysłów na tego śledzia. Aż im zazdroszczę tej kreatywności - powiedziała jurorka.
Gotująca młodzież wykazała się niesamowitymi umiejętnościami, prezentując różne odsłony dań ze śledziem w roli głównej. Drugie i trzecie miejsce zajęły drużyny z wodzisławskiego ZSE, natomiast pierwsze miejsce zdobyli goście z Bierunia za śledzia panierowanego w maku z emulsją selerowo-jabłkową z piklami i pudrem z malin.
I miejsce: Powiatowy Zespół Szkół w Bieruniu – Mateusz Twardoch oraz Bartosz Biernacki
II miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim- Patrycja Mandera i Łukasz Skowron
III miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim Anna Elsner i Angelika Mitko
- Pomysłodawcą konkursu jest nasz absolwent i nauczyciel Remigiusz Rączka. Rozmiar i popularność konkursu przerosła nasze oczekiwania. Całe południe województwa do nas przyjeżdża. Śląska Jesień Kulinarna wpisała się już na trwałe w kalendarium szkoły - powiedziała Maria Lach, dyrektorka Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?