Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kuchni z Michałem Bałazym: Karnawałowy przysmak - rolki cynamonowe

Michał Bałazy
W kuchni z Michałem Bałazym: Przysmak na karnawał - rolki cynamonowe. Wypróbujcie kolejny przepis znanego jastrzębskiego kucharza!

W kuchni z Michałem Bałazym: Karnawałowy przysmak - rolki cynamonowe

Przepis na ciasto:
400g mąki
200ml mleka
70g masła
50g cukru
3 żółtka
40g drożdży

wypełnienie:
100g masła
70 g cukru
cynamon

Z drożdży ciepłego mleka cukru i 2-3 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn, pozostawiamy go do podrośnięcia około 15 minut

po tym czasie dodajemy mąkę miękkie masło oraz żółtka, wyrabiamy ciasto , które następnie odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ciasto wałkujemy, w zależności od oczekiwanego efektu - dla grubszych cynamonków na około 1-1,5 cm dla cieńszych około 0,5 cm

rozwałkowany placek smarujemy masą przygotowaną z masła cukru i cynamonu. Zwijamy w roladkę i kroimy co 2-4 cm

układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia ( około 15 min)

pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st C

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto