W kuchni z Michałem Bałazym: Karnawałowy przysmak - rolki cynamonowe
Przepis na ciasto:
400g mąki
200ml mleka
70g masła
50g cukru
3 żółtka
40g drożdży
wypełnienie:
100g masła
70 g cukru
cynamon
Z drożdży ciepłego mleka cukru i 2-3 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn, pozostawiamy go do podrośnięcia około 15 minut
po tym czasie dodajemy mąkę miękkie masło oraz żółtka, wyrabiamy ciasto , które następnie odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ciasto wałkujemy, w zależności od oczekiwanego efektu - dla grubszych cynamonków na około 1-1,5 cm dla cieńszych około 0,5 cm
rozwałkowany placek smarujemy masą przygotowaną z masła cukru i cynamonu. Zwijamy w roladkę i kroimy co 2-4 cm
układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia ( około 15 min)
pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st C
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?