18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na szarlotkę

Michał BałazyZaktualizowano 
W cyklu "W kuchni z Michałem Bałazym", jastrzębski kucharz dzieli się dziś przepisem na pyszną i łatwą do przygotowania szarlotkę. Smacznego!

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na szarlotkę

Jesień... nadeszła … liczyłem na to, że w tym roku jednak zapomni o nas , ale skoro tak się nie stało, postanowiłem znaleźć sposób na to by lżej znosić zimno, deszcz i ten najbardziej doskwierający mi brak słońca ….

Szarlotka, jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, zawsze kiedy ją piekę myślę o szarlotce mojej mamy i babci, o domu, który zawsze magicznie pachniał tym genialnym ciastem, mój syn też uwielbia jej smak i mam nadzieję, że kiedy on będzie piekł jesienną szarlotkę dla swojej rodziny, będzie zawsze wspominał nasz dom …

Szarlotka jesienna . Zapraszam :)

składniki ciasta :
• 3 szklanki mąki
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• 1 cukier waniliowy
• 250 g zimnego masła

jabłka i cała reszta :) :

• 3 kg jabłek
• 15 łyżeczek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 10 dag rodzynek
• 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania jabłek, które następnie kroimy na średniej wielkości kawałki i przesamżamy razem z cukrem i cukrem waniliowym, trzeba to robić umiejętnie, tak by jabłka się nie rozpadły. Następnie dodajemy rodzynki i cynamon. jeszcze chwilkę trzymamy na średnim ogniu i odstawiamy do przestygnięcia ...

Kiedy jabłka stygną, zajmujemy się ciastem

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski, na tyle dużej by nic się z neij nie wysypywało. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i zimne masło. Teraz wszystko siekamy nożem. w kolejnym etapie dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko.
Ciasto zagniatamy w miarę szybko i dzielimy je na 2 części. Następnie wkłądamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę.

Po godzinie wyjmujemy ciasto. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Wstawiamy jeszcze na kilka chwil do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z 3 jaj, następnie stopniowo dodajemy resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając pianę, aż będzie sztywna

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, na spód wykładamy jabłka :) Na jabłka wylewamy ubitą pianę z białek. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperaturę skręcamy do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut. Przy czym po około 25 minutach proponuję przykryć ciasto folią aluminiową by wierzch zbytnio się nie spiekł :)

na koniec posypujemy szarlotkę cukrem pudrem :)

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

2013.10.13 08:56:20

bardzo dobra szarlotka,przepis sprawdzony!

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3