Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na wigilijny barszcz

Michał Bałazy
W kuchni z Michałem Bałazym: Dzisiaj, znany kucharz z Jastrzębia, podzielił się z nami przepisem na wigilijny barszcz. Jeśli chcecie zapytać go o inne przepisy świątecznych dań, piszcie na: [email protected]

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na wigilijny barszcz

Wigilijny barszcz czerwony

zakwas:
1 kg buraków
1 litr wrzątku
4 łyżki cukru
4 łyżki octu 10%
10 ząbkó czosnku
dwie szczypty soli
8 liście laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
12 ziaren pieprzu

Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie umieszczamy w misce dodajemy do nich przekrojone na pół ząbki czosnku, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewamy wrzątkiem, tak aby buraki były przykryte wodą. Odstawiamy na jeden dzień w ciepłe miejsce i kolejne dwa dni do lodówki.

barszcz:
1 kg buraków
1 główka czosnku
2-3 grzyby suszone
2,5 l wywaru z warzyw
2 małe jabłka
zakwas z buraków
sól, pieprz, majeranek

Buraki obieramy ( w rękawiczkach :) ) i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wkładamy do garnka wraz z grzybami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie wywar przecedzamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym ustawiamy ogień na minimum i dodajemy zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłka pokrojone na ósemki, sól, pieprz i majeranek. Od tego momentu utrzymujemy barszcz na minimalnym ogniu przez około 15 minut, zwracając uwagę by nie doprowadzić go do wrzenia :)

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto