W kuchni z Michałem Bałazym: Toskańskie ciasteczka na Święta
Cantucci i cantuccini to bardzo popularne pyszne toskańskie ciasteczka, które uwielbiam i pochłaniam niestety w dużych ilościach :) dziś proponuję przygotowanie ich w ramach Bożonarodzeniowego ciasteczkowania :)
100 g miękkiego masła
500g mąki tortowej
250g migdałów w skórce
4 jajka i 1 żółtko
250g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Migdały przez 5 minut prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
W czasie prażenia migdałów miksujemy wszystkie składniki ciasta. Następnie dodajemy migdały i mieszamy dokładnie masę :)
formujemy w cienkie ( jeśli chcemy zrobić małe ciasteczka) lub grubsze ( dla większej wersji) wałeczki.
Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp 190 st C na 20 minut
następnie wyciągamy i jeszcze gorące kroimy w około 2 cm kromeczki
zmniejszamy temperaturę do 170 st C i "suszymy" ciasteczka przez 20 minut
powinny być twarde i całkowicie wysuszone, wtedy możemy je przechowywać do 6 msc :)
a najlepiej smakują maczane w słodkim winie :) :) :)
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?