18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wody mineralne z Jastrzębia: Pamiętacie Katarzynkę i Jastrzębiankę?

Dariusz Mazur
Wody mineralne z Jastrzębia: Pamiętacie Katarzynkę i Jastrzębiankę? O historii jastrzębskich wód mineralnych pisze Dariusz Mazur.

Wody mineralne z Jastrzębia: Pamiętacie Katarzynkę i Jastrzębiankę?

Przyczyną powstania uzdrowiska w Jastrzębiu było odkrycie wód bogatych w jod i brom. Od samego początku istnienia zdrojowiska stosowano jastrzębską solankę zarówno do kąpieli jak i picia. Butelkowana woda była rozsyłana do aptek, w których można było nabyć także koncentrat solny. Pierwsza pijalnia oraz rozlewnia znajdowała się przy starych łaźniach, poniżej Domu Zdrojowego. Od 1872 r. "Jastrzębiankę" serwowano także w pijalni urządzonej w dolnej części pawilonu muzycznego. Świeżo zaczerpnięta solanka była bezbarwna, klarowna, wydzielająca nieco drobnych pęcherzyków CO2, bezwonna o smaku słonym. Jako solanka jodo-bromowa posiadała zdolność zabarwiania naczyń szklanych przez długotrwałe użytkowanie i pozostawanie w nich solanki, najpierw na winowożółto, później brązowo, w końcu na ciemnobrunatno. Po dłuższym działaniu powietrza i słońca na solankę powstawał charakterystyczny zapach jodu i bromu, przypominający zapach świeżo roztartych liści orzechowych. W leczeniu pitnym stosowano zwykle 200-250 g solanki raz lub dwa razy dziennie na czczo lub między posiłkami, o ciepłocie naturalnej lub podgrzaną. Działanie jej było wówczas w przeważającej liczbie przypadków przeczyszczające, a po dłuższym stosowaniu mogły wystąpić zaparcia. Rozcieńczona do połowy wodą nasyconą CO2, przedstawiała roztwór hipotoniczny i działała korzystnie w lżejszych nieżytach jelit cienkich, dwunastnicy i niedokwaśności żołądka. Przeciwwskazaniem było używanie w nadkwasocie, wrzodach i rostrzeni żołądka, biegunce i schorzeniach nerek. W wielu wypadkach zauważano działanie moczopędne.
Po zakończeniu II wojny światowej rozpoczęto produkcję wody stołowej "Jastrzębianka". Była to odpowiednio rozcieńczona i nasycona bezwodnikiem kwasu węglowego jodo-bromowa solanka. Dzięki zawartości jodku magnezu i innych składników mineralnych, jak chlorek sodu, wapń, magnez, brom i in. wpływała pobudzająco na wszystkie układy czynnościowe ustroju, ożywiała przemianę materii, wzmagała łaknienie i poprawiała samopoczucie. "Jastrzębianka był rozprowadzana na terenie Śląska, głównie do hut i zakładów, gdzie panuje wysoka temperatura. Dostępna była także w aptekach woj. katowickiego i opolskiego. Rozlewnie mieściły się w dawnym dworze Witczaków na Mendowcu, pomieszczeniach piwnicznych dawnej willi Europejskiej oraz w budynku dawnych łazienek I, do których w 1968 r. przeniesiono rozlewnię znajdującą się obok tzw. starych łaźni. Razem z "Jastrzębianką" produkowano także "Katarzynkę”. Produkowana od lat 50. XX w. "Katarzynka" był sprzedawana w okręgu śląskim. W latach 50. roczna produkcja wody mineralnej "Katarzynka" wynosiła około 2 mln. butelek. W latach 60.(po rozbudowie wytwórni) produkcja sięgała 8 mln. butelek rocznie Produkowana i rozlewana była do lat 90.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto