Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu: smakołyki przyrządzone przez Elę i Olę zachwyciły jury! [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Aleksandra Jankowska i Elżbieta Lewińska zajęły dwugie miejsce prezentując pracę pt: "Egzotyczny sen". Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie tortu oraz trzech porcji do degustacji podczas IX Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGi", a następnie omówienie wykonanej pracy przed komisją.
Wykonany przez laureatki tort z awokado i limonki był wegański, bez produktów pochodzenia zwierzęcego, jak jaja, czy mleko, a dodatkowo nie zawierał glutenu, ani cukru rafinowanego. Połączenie smakowe warstwy bakaliowej z egzotycznymi owocami zaintrygowało jury - przyznaje Emilia Antończyk z ZS nr 2.
W finale konkursu wystąpiło osiem drużyn z całego kraju, z czego aż dwie reprezentowały naszą szkołę. Aleksandra Jarosiewicz i Anna Szuster wykonały bezę z truskawkami z kremem z mleka kokosowego, słodzoną naturalnym cukrem brzozowym.
Obie drużyny udowodniły, że słodkości wcale nie muszą być niezdrowe. Organizatorzy konkursu podkreślili, że tegoroczna edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem młodych cukierników i uczniów związanych z branżą gastronomiczną, a poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży były na bardzo wysokim poziomie.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?