Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jastrzębianka gotuje tak, że palce lizać! Zofia Wekwejt zwyciężyła w konkursie gastronomicznym. Jej karp z gołąbkiem zachwycił jury

Piotr Chrobok
Piotr Chrobok
Konkursowe jury nie miało wątpliwości, że to właśnie Zofii Wekwejt należy się pierwsze miejsce.
Konkursowe jury nie miało wątpliwości, że to właśnie Zofii Wekwejt należy się pierwsze miejsce. arc.
Jastrzębianka gotuje tak, że palce lizać! W trakcie Śląskiego Święta Karpia, Zofia Wekwejt przygotowała karpia z gołąbkiem i wygrała. W opinii jury jej danie było najlepsze. Co ciekawe, do sukcesu uczennicy jastrzębskiego ZS nr 2 im. Wojciecha Korfantego przyczynił się także inny z uczniów - Konrad Rusin, który pomógł młodszej koleżance opracować recepturę dania.

Jastrzębianka gotuje tak, że palce lizać! Zofia Wekwejt zwyciężyła w konkursie gastronomicznym. Jej karp z gołąbkiem zachwycił jury

Czy połączenie karpia i gołąbka może być smaczne? Może. I to na tyle, żeby wygrywać konkursy kulinarne. Właśnie takie danie przyrządziła jastrzębianka, Zofia Wekwejt w zawodach gastronomicznych podczas Śląskiego Święta Karpia w Pawłowicach.

Imprezie organizowanej przez gminę, Stowarzyszenie Rybackie "Żabi Kraj" oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie towarzyszyło wiele wydarzeń. Jednym z nich były Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych.

Jastrzębianka reprezentowała w nich szkołę do której na co dzień uczęszcza - jastrzębski Zespół Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z udziałem karpia.

Konkursowym daniem, które zdecydowała się przyrządzić Zofia Wekwejt był karp z gołąbkiem oraz dodatkiem pikli z czerwonej cebuli i rzodkiewki w sosie z kiszonej kapusty.

Danie przygotowane przez jastrzębiankę było na tyle smaczne i nieoczywiste, że zachwyciło członków konkursowego jury. To jednogłośnie zadecydowało o przyznaniu Zofii pierwszego miejsca w kulinarnych mistrzostwach.

To kolejny sukces uczniów klas gastronomicznych jastrzębskiego "Korfantego". Zadowolenia z osiągnięcia uczennicy klasy 3cTP (technik żywienia i usług gastronomicznych) nie kryje dyrektor placówki, Ewa Mentel.

- Bardzo cieszymy się ze zdobycia pierwszego miejsca przez Zofię Wekwejt, której potrawa okazała się najlepsza podczas konkursu - mówi z uśmiechem na twarzy dyrektor ZS nr 2, która dodaje, że uczniowie "Korfantego" w konkursach kulinarnych rywalizują od lat, będąc także stałymi uczestnikami Śląskiego Święta Karpia.

Radość z sukcesu uczennicy "Korfantego" w szkole jest o tyle duża, że przyczynił się do niego inny z uczniów - czwartoklasista technikum - Konrad Rusin. Równie utalentowany młody kucharz, który zdążył już zostać szefem kuchni jednej z żorskich pizzerii, pomógł opracować recepturę dania konkursowego.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto