Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Michał Bałazy zadba o podniebienia rajdowców w Dubaju

Bartosz Wojsa
Michał Bałazy z Jastrzębia: będzie gotował w Dubaju
Michał Bałazy z Jastrzębia: będzie gotował w Dubaju Fot. Natalia Chmielowiec
Michał Bałazy z Jastrzębia: będzie gotował w Dubaju. Znany i popularny kucharz z naszego miasta został jednym z członków zespołu Lukas MotorSport i zadba o podniebienia rajdowców.

Michał Bałazy z Jastrzębia: będzie gotował w Dubaju

Już 12 stycznia 2017 roku Michał Bałazy, znany i popularny kucharz z Jastrzębia-Zdroju, będzie gotował w Dubaju. Został bowiem członkiem zespołu Lukas MotorSport, który będzie walczył w jednym z najtrudniejszych na świecie wyścigów – Dubaj 24h. To 24-godzinny wyścig wytrzymałościowy, podczas którego kierowcy zmagają się z czasem i ze sobą nawzajem, by pokonać całą trasę i dotrzeć do mety.

Nasz kraj reprezentować będzie zespół Lukas Motorsport na czele z Robertem Lukasem – siedmiokrotnym mistrzem Polski. Robert Lukas startuje w Porsche Mobil1 Supercup. Są to wyścigi odbywające się przy Formule 1 gwarantując ogromny prestiż. Poza startami w Porsche Mobil1 Supercup mistrz startuje również w Porsche Carrera Cup, stając w tym roku 3-krotnie na podium i zajmując 8 miejsce w Klasyfikacji Generalnej.

- Robert Lukas zaprosił mnie do współpracy, a ja tę propozycję przyjąłem. Moim zadaniem będzie przygotowywanie posiłków dla około 20 osób – kierowców, mechaników oraz pozostałych członków zespołu podczas wyścigu, ale także w czasie przygotowań. Wylatujemy 8 stycznia, przygotowania do wyścigu zajmą kilka dni. Sam wyścig rozpoczyna się dwunastego a kończy czternastego stycznia. Liczę na to, że moje propozycje kulinarne wpasują się w gusta zespołu tak dobrze, jak doskonale jeździ Robert - mówi Michał Bałazy.

Po raz pierwszy wyścig tego typu odbył się na autodromie Dubai Motorcity w 2006 roku i od tamtej pory organizowany jest co roku — będzie to już 12. edycja Dubai24Series. Kulinarne menu na to wydarzenie jest jeszcze w fazie przygotowań. Jak przyznaje Michał, musi poznać upodobania oraz wymagania zespołu, w tym uczulenia na alergeny i preferencje żywieniowe.

- Na podstawie tych danych oraz średniego zapotrzebowania kalorycznego każdego członka zespołu, przygotuję odpowiednią, indywidualną „dietę”. Oczywiście nie będę w stanie przygotowywać potraw dla każdego z osobna, jednak zawsze istnieje możliwość znalezienia „złotego środka” takiej bazy, pomniejszonej lub powiększonej o odpowiednią ilość białka, węglowodanów oraz witamin - wskazuje kucharz z Jastrzębia-Zdroju.

To nie pierwsze prestiżowe wydarzenie, w którym bierze udział jastrzębianin. Michał Bałazy gotował już dla gości przyjęcia z okazji Diamentowego Jubileuszu Jej Wysokości Królowej Elżbiety II, przygotowywał dania dla następcy tronu Bahrajnu Szejka Nassera bin Hamad al Khalifa, a jego specjalny tort przygotowany na cześć księżniczki Charlotty Elizabeth Diany spotkał się z wielkim uznaniem Pałacu Buckingham. Niebawem wszyscy mieszkańcy regionu będą mogli spróbować również kuchni Michała podczas kolacji degustacyjnych „kuchnia folwarku”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Policja podsumowała majówkę na polskich drogach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto