Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Pieczone Pierogi z Dynią i Fetą

Składniki:

Składniki na ciasto na pierogi (ok 60 szt):

ok 550 g mąki żytniej
ok 250 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie:

kawałek dyni hokkaido (ok 400 g)
ok 200 g sera feta
pieprz czarny do smaku

Dodatkowo:

1 jajko
czarnuszka

Sposób przygotowania:

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego dowolne kształty (np. przy pomocy foremek do ciasteczek).

Dynię upiecz ze skórą w 180C przez około 20-40 minut do miękkości. Ostudź i zblenduj (tak, razem ze skórą) z fetą na jednolitą masę. Dodaj pieprz do smaku. Gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki.

Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka i obsyp czarnuszką.

Piecz w 180C przez ok 20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.

Brak pomysłu na obiad? Oto przepisy na cały tydzień. Wygoń nudę ze swojej kuchni i zasmakuj nowych dań - są pyszne!

Nie masz pomysłu na obiad? Mamy przepisy na cały tydzień - jest pysznie!

Zobacz również

Taylor Swift zaskakuje fanów. Przed piosenkarką występ w Warszawie

Taylor Swift zaskakuje fanów. Przed piosenkarką występ w Warszawie

Piłkarze Staru po dobrym meczu wygrali z Podlasiem 3:0 [ZDJĘCIA]

Piłkarze Staru po dobrym meczu wygrali z Podlasiem 3:0 [ZDJĘCIA]

Polecamy

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło