Czeska zupa czosnkowa
Składniki:
4 duże ziemniaki,
1 średnia cebula,
2 łyżki smalcu,
1 liść laurowy,
8-10 dużych ząbków czosnku i dodatkowo po jednym ząbku do każdej porcji,
1,5 litra bulionu z kurczaka lub bulionu wołowego lub na wędzonce,
1 łyżka suszonego majeranku,
sól i pieprz do smaku,
2-3 kromki chleba na grzanki,
możesz też dodać
około 150 g szynki lub podsmażonego wędzonego boczku,
100 g twardego żółtego sera - warto go dodać, bo świetnie podkreśla smak,
natkę pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę smalcu. Dodaj cebulę i lekko podsmaż. Dodaj ziemniaki i podsmażaj przez około 3-4 minuty. Włóż liść laurowy i czosnek do garnka i smaż około 40 sekund często mieszając, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy. Po usmażeniu czosnek staje się lekko słodkawy i nabiera łagodnego, prawie orzechowego smaku.
Uwaga: Zamiast smalcu, możesz wykorzystać tłuszcz, który wytopił się podczas smażenia boczku, jeśli będziesz go dodawała do zupy.
3. Wlej bulion, dodaj roztarty w dłoniach majeranek oraz sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to około 10-15 minut. Teraz możesz zupę zmiksować jeśli chcesz uzyskać czosnkową zupę krem.
4. Przygotuj grzanki do zupy czosnkowej. Na patelni rozpuść 1 łyżkę smalcu i podsmaż chleb pokrojony na kawałki "na jeden kęs". Grzanki powinny mieć złoto-brązowy kolor.
4. Do każdego talerza włóż roztarty z solą ząbek czosnku oraz porcję startego lub pokrojonego w małą kostkę żółtego sera. Oba dodatki bardzo fajnie podkreślają smak tej zupy. Możesz też dodać pokrojoną i podsmażoną szynkę lub boczek. Wlej gorącą zupę, wymieszaj i posyp obficie grzankami.