MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Mjr Krystian Rynarzewski został zastępcą dyrektora Zakładu Karnego w Gębarzewie

Mjr Krystian Rynarzewski został zastępcą dyrektora Zakładu Karnego w Gębarzewie

Kolejne rozstanie w Lechu Poznań. "Na zawsze będziesz Lechitą"

Kolejne rozstanie w Lechu Poznań. "Na zawsze będziesz Lechitą"

Polecamy

„Grzeczny chłopiec”, który ma na swoim koncie zakazaną miłość i zerwane zaręczyny

„Grzeczny chłopiec”, który ma na swoim koncie zakazaną miłość i zerwane zaręczyny

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci