Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co zrobić, żeby grillowanie się udało? Jak sobie nie zaszkodzić? Najgorsze błędy, które mogą zepsuć grillowanie w długi weekend

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Długi weekend sierpniowy to idealny czas, żeby zaplanować grilla z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli tylko jest dobra pogoda, warto wybrać się w plener lub zorganizować spotkanie w ogrodzie. Podpowiadamy, co zrobić, żeby grill w długi weekend był udany. Zobacz, jakie błędy zdarzają się nam najczęściej podczas grillowania.

Spis treści

Jaki grill na długi weekend w plenerze? Warto postawić na zdrowie

Grillowanie to ukochany sport Polaków. Wielu z nas wykorzystuje każdą wolną chwilę, żeby wybrać się w plener czy zaprosić znajomych do ogrodu i zorganizować grilla. Najczęściej korzystamy z tradycyjnego urządzenia zasilanego węglem. Na wypady na łono natury najczęściej zabieramy tani grill jednorazowy lub przenośny grill w wersji kompaktowej. W przydomowym ogrodzie czy na działce wiele osób ma grill węglowy i zapas brykietu. Może jednak w tym roku warto wybrać zdrowszą wersję urządzenia i kupić grill gazowy?

Poznaj szkolne błędy podczas grillowania.
Te błędy mogą popsuć grillowanie i długi weekend Unsplash.com

Dobrej klasy urządzenia zasilane gazem jest przyjazne środowisku, bo nie emitują toksyn, które powstają podczas palenia brykietu. Smakołyki przygotowane na grillu gazowym są zdrowsze, niż te, które zgrillowane na węglu. Warto też zdecydować się na zakup grilla elektrycznego.

Najgorsze błędy podczas grillowania. Lepiej ich unikać!

Wyłącznie od nas zależy, czy grillowanie w czasie czerwcówki z rodziną i przyjaciółmi będzie udane. Warto więc poznać najczęstsze błędy, które mogą wpłynąć na smak i estetykę potraw z grilla.

Lista największych błędów, które popełniamy podczas grillowania:

  1. Korzystanie z zabrudzonego urządzenia – potrawy grillowane na niewyczyszczonym ruszcie łatwo przywierają i szybko mogą się przypalić, co negatywnie wpłynie na ich smak.
  2. Częste obracanie jedzenia na grillu, które może prowadzić do jego wysuszenia i sprawić, że nie będzie soczyste oraz równomiernie upieczenie.
  3. Nieodpowiednia temperatura – zbyt niska lub za wysoka. Kluczowe jest, żeby to kontrolować i dostosować do rodzaju grillowanych potraw. Pamiętajmy, że nie da się rozgrzać grilla w kilka sekund!
  4. Za małe kawałki warzyw, ryby czy mięsa, które szybko mogą się przypalić lub dostać się do paleniska.
  5. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie, zwłaszcza gdy korzystamy z grilla węglowego.
  6. Korzystanie z tych samych akcesoriów do surowego i zgrillowanego mięsa, co może wywołać przykre w skutkach zatrucie.
  7. Nadmiar potraw na ruszcie – przez co mogą być niedopieczone lub przejść między sobą smakiem czy zapachem.
  8. Grilowanie w miejscach niedozwolonych, które może grozić zapłaceniem nawet 5000 zł mandatu!
Polecjaka Google News - RegioDom

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co zrobić, żeby grillowanie się udało? Jak sobie nie zaszkodzić? Najgorsze błędy, które mogą zepsuć grillowanie w długi weekend - RegioDom.pl

Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto