Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Food-truck jastrzębianki z wegetariańską kuchnią japońską podbija Polskę i Europę! Poznajcie Monikę Piątkowską

Jacek Bombor
Jacek Bombor
Food-truck jastrzębianki z wegańską kuchnią japońską podbija Polskę i Europę. Na zdjęciu z chłopakiem Tomaszem.
Food-truck jastrzębianki z wegańską kuchnią japońską podbija Polskę i Europę. Na zdjęciu z chłopakiem Tomaszem. arc. prywatne
26-latka z Jastrzębia-Zdroju, Monika Piątkowska, absolwentka gastronomika z ,,Korfantego”, od dwóch lat podbija serca smakoszy kuchni japońskiej. Z chłopakiem Tomaszem prowadzą food-trucka, który stał się trochę ich drugim domem.

Food-truck jastrzębianki z wegatariańską kuchnią japońską podbija Polskę i Europę! Poznajcie Monikę Piątkowską

26-latka z Jastrzębia-Zdroju, Monika Piątkowska, absolwentka gastronomika z ,,Korfantego”, od dwóch lat podbija serca smakoszy kuchni japońskiej. Z chłopakiem Tomaszem prowadzą food-trucka, który stał się trochę ich drugim domem. Ich potrawy podbijają podniebienia smakoszy z Polski i Europy.

- Obecnie nasza przyczepa stoi w Krakowie. Bywaliśmy we Wrocławiu, wielu innych miastach na zlotach. Wszędzie nasza kuchnia spotyka się z dużym zainteresowaniem – mówi jastrzębianka, która pierwsze kroki na swojej ścieżce kulinarnej stawiała w znanym w regionie gastronomiku w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju.

Jej Food Truck z wegetariańską kuchnią japońską - Bubu Arare Veggie Japanese Food zyskał sobie uznanie i popularność w całym kraju. Jest skromna, a ma już na koncie sporo sukcesów. W 2019 roku ekipa Moniki Piątkowskiej odniosła duży sukces - zdobyła 1 miejsce w Polsce w konkursie European Street Food Awards, co pozwoliło jej reprezentować kraj na Mistrzostwach Europy w Malmö w Szwecji. - W Szwecji zostaliśmy finalistami – mówi 26-latka. A dlaczego dania wegetariańskie? - Bo niestety w Polsce dostęp do ryb, potrzebnych do tradycyjnego sushi, jest problematyczny. Nie ma się co oszukiwać – mówi.

Jastrzębianka pracuje razem ze swoim partnerem, Tomaszem, uczestnikiem mistrzostw świata w robieniu sushi w Japonii.

- Tomek pracował od 10 lat w barach sushi w Polsce, także za granica. To on pomógł mi poznać kuchnię, zdradził jej tajniki. Teraz razem przygotowujemy specjały japońskiej kuchni wegetariańskiej– mówi nam jastrzębianka.

Przeszła wszystkie etapy wtajemniczenia w swojej profesji, od pomocy kuchennej, do menadżera. Pracowała w restauracjach na Śląsku i Małopolsce. Dwa lata temu, mieszkając już w Krakowie, postawiła na kuchnię japońską i to na dodatek wegetariańską.

Jakie smakołyki wychodzą spod jej ręki? Wszystkie dania robią sami, od początku do końca.

- Na przykład do Szwecji wzięliśmy swój sos sojowy, który warzyliśmy przez 9 miesięcy – mówi.

Taka kuchnia nie może obejść się bez sushi uramaki, czyli rolki z ryżem z dodatkiem buraka, serkiem, pietruszką i boczniakiem. Drugi z kolei placek - okonomiyaki, podawany jest z kapustą pekińską, kukurydzą, prażoną cebulką oraz szczypiorkiem i sosami. Onigiri to japońskie kulki ryżowe z fasolą adzuki. No i jest też szaszłyk - yasai kushiyaki. W nim główną rolę odgrywają pieczone warzywa.
- Kuchnia japońska, a dokładnie wegetariańska chociaż może brzmieć egzotycznie, cieszy się w Polsce dużą popularnością. Jest oparta na warzywach, kiszonkach, zdrowej fermentacji. Jest zdrowa i zalecana dzieciom, a także osobom mającym problemy ze zdrowiem - mówi Monika Piątkowska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto