Gdzie dobrze zjeść w Jastrzębiu? Oto najlepsze restauracje wyróżnione w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018
KUCHARZ ROKU: Sebastian Pluszczyk
Sebastian Pluszczyk Góralska Chata ul. Wielkopolska 132 Jastrzębie-Zdrój Specjalnością Sebastiana Pluszczyka jest dziczyzna, a rejon jego kulinarnych zainteresowań to kuchnia staropolska. - W swojej pracy najbardziej lubię samo gotowanie, praca w kuchni nie kończy się jednak na ośmiu godzinach w pracy. Dla mnie jest to sposób na życie, pasja, w której ciągle dążę do doskonałości - mówi Sebastian Pluszczyk. Plebiscytu, jak sam przyznaje, nie traktował jako rywalizacji na śmierć i życie, lecz w kategorii zabawy. Cieszy go jednak fakt, że uznano go za najlepszego kucharza w Jastrzębiu-Zdroju. Poza możliwością przekazania własnego „ja” na talerzu, w swojej pracy pan Sebastian niesamowicie docenia sobie możliwość pracy zespołowej, bowiem to zgrana praca całego zespołu decyduje o tym, co na talerzu otrzymuje gość, a uśmiech, zadowolenie i dobre słowo obsługiwanych jest dla niego największym uznaniem. Jak mówi pan Sebastian, mimo otrzymania nagrody nic się w jego życiu nie zmienia, nadal z taką samą starannością będzie się starał realizować przychodzące na kuchnię zamówienia, co niejednokrotnie, jak twierdzi kucharz roku, wiąże się z niemałą adrenaliną i presją. Mimo nagrody i zaszczytu jaki spadł na pana Sebastiana, osobiście uważa on, że największą wpadką jest kiedy przygotowane przez niego danie nie smakuje jego córce i śmiejąc się mówi, że najtrudniej zostać docenionym wśród tych na których najbardziej nam zależy.