18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kucharz Michał Bałazy zdradza przepisy na pyszne dania

Michał Bałazy
Michał Bałazy, znany jastrzębski kucharz, przedstawia kolejne przepisy na pyszne dania. Jeśli chętnie kosztujecie ryby, ten wpis w blogu powinien Was zainteresować szczególnie. Smacznej lektury.

Dzień dobry chociaż niezbyt słoneczny :)
W takich momentach wspominam ulubiony czas chyba każdego z nas :) czas wakacji … ciepłe morze, gorący piasek słońce od świtu do zmierzchu i moje ulubione ryby i owoce morza …

a skoro o rybach mowa … zachęcam Was kochani do wypróbowania prostego przepisu na doskonałą, pyszną morską rybę. Dorada bo o niej mowa, znana była już w starożytnym Rzymie i była ulubioną rybą rzymian, co wcale mnie nie dziwi :)

Dorada jest hodowana w sadzach morskich między innymi w Chorwacji i Italii ale również poławiana w wędkarstwie na tamtejszych wodach.

Ryba jest naprawdę znakomita … ale może skończę się nad nią rozwodzić a powiem jak ją przygotować :)

Obecnie w regionie można kupić świeżą Doradę w znakomitej cenie
( szukajcie w jednym z sieciowych marketów )

TIP - Zdrowa, świeża ryba, charakteryzuje się następującymi cechami :

-paszcza ryby jest zamknięta
-łuski są lśniące i dobrze przylegają
-oczy są przezroczyste i wypukłe
-skrzela są jasnoczerwone i nie posiadają śluzu.

Królowa Adriatyku – Dorada z pieca

Dla każdej z osób zasiadających do obiadu czy kolacji przeznaczamy jedną rybę, chyba że ktoś wybitnie lubi ryby to z powodzeniem możemy zaproponować dwie sztuki :)

sól morska gruboziarnista
olej
koperek świeży 1 pęczek
cytryna 3-4 sztuki

Rybę myjemy, po czym oczyszczamy ostrym nożem z łusek, nacinamy pod kątek w 3 -4 miejscach. Z każdej strony, pamiętając o nie przecinaniu kręgosłupa, następnie pozbawiamy naszą rybę skrzeli ( mogą nadać mięsu goryczy ) solimy obficie z każdej strony, solimy również wewnętrzną stronę ryby naszą Doradę faszerujemy teraz koperkiem i cytryną.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 – 240 stopni i układamy ryby delikatnie posmarowane olejem na ruszcie, nie obracając, pieczemy około 15 – 20 minut na termoobiegu zmieniając temperaturę na 200 st.

W międzyczasie możemy przygotować sałatkę świetnie pasującą do naszej rybki :)

Kucharz Michał Bałazy poleca: sałatka green fit

składniki:

rucola
seler naciowy
czosnek marynowany
pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek
parmezan.

Rucolę układamy w misce lub na dużym talerzu, dodajemy pocięty na cienkie plasterki seler naciowy, pomidorki koktajlowe, czosnek marynowany. Posypujemy obficie parmezanem i polewamy oliwą z oliwek doprawiając pieprzem świeżo mielonym i solą gruboziarnistą. Po około 18 minutach nasza rybka ma już chrupiącą zachęcającą do posmakowania
skórkę :) i właśnie wtedy wyciągamy ją z pieca i delikatnie układamy na talerzu

… et voila :)

doskonale smakuje w towarzystwie grillowanej cukinii , podawanej z jogurtem greckim
i czerwonym pieprzem.

Z pozdrowieniami
Michał Bałazy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto