Dzień dobry chociaż niezbyt słoneczny :)
W takich momentach wspominam ulubiony czas chyba każdego z nas :) czas wakacji … ciepłe morze, gorący piasek słońce od świtu do zmierzchu i moje ulubione ryby i owoce morza …
a skoro o rybach mowa … zachęcam Was kochani do wypróbowania prostego przepisu na doskonałą, pyszną morską rybę. Dorada bo o niej mowa, znana była już w starożytnym Rzymie i była ulubioną rybą rzymian, co wcale mnie nie dziwi :)
Dorada jest hodowana w sadzach morskich między innymi w Chorwacji i Italii ale również poławiana w wędkarstwie na tamtejszych wodach.
Ryba jest naprawdę znakomita … ale może skończę się nad nią rozwodzić a powiem jak ją przygotować :)
Obecnie w regionie można kupić świeżą Doradę w znakomitej cenie
( szukajcie w jednym z sieciowych marketów )
TIP - Zdrowa, świeża ryba, charakteryzuje się następującymi cechami :
-paszcza ryby jest zamknięta
-łuski są lśniące i dobrze przylegają
-oczy są przezroczyste i wypukłe
-skrzela są jasnoczerwone i nie posiadają śluzu.
Królowa Adriatyku – Dorada z pieca
Dla każdej z osób zasiadających do obiadu czy kolacji przeznaczamy jedną rybę, chyba że ktoś wybitnie lubi ryby to z powodzeniem możemy zaproponować dwie sztuki :)
sól morska gruboziarnista
olej
koperek świeży 1 pęczek
cytryna 3-4 sztuki
Rybę myjemy, po czym oczyszczamy ostrym nożem z łusek, nacinamy pod kątek w 3 -4 miejscach. Z każdej strony, pamiętając o nie przecinaniu kręgosłupa, następnie pozbawiamy naszą rybę skrzeli ( mogą nadać mięsu goryczy ) solimy obficie z każdej strony, solimy również wewnętrzną stronę ryby naszą Doradę faszerujemy teraz koperkiem i cytryną.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 – 240 stopni i układamy ryby delikatnie posmarowane olejem na ruszcie, nie obracając, pieczemy około 15 – 20 minut na termoobiegu zmieniając temperaturę na 200 st.
W międzyczasie możemy przygotować sałatkę świetnie pasującą do naszej rybki :)
Kucharz Michał Bałazy poleca: sałatka green fit
składniki:
rucola
seler naciowy
czosnek marynowany
pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek
parmezan.
Rucolę układamy w misce lub na dużym talerzu, dodajemy pocięty na cienkie plasterki seler naciowy, pomidorki koktajlowe, czosnek marynowany. Posypujemy obficie parmezanem i polewamy oliwą z oliwek doprawiając pieprzem świeżo mielonym i solą gruboziarnistą. Po około 18 minutach nasza rybka ma już chrupiącą zachęcającą do posmakowania
skórkę :) i właśnie wtedy wyciągamy ją z pieca i delikatnie układamy na talerzu
… et voila :)
doskonale smakuje w towarzystwie grillowanej cukinii , podawanej z jogurtem greckim
i czerwonym pieprzem.
Z pozdrowieniami
Michał Bałazy
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?