Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kucharze na stanowiskach! Pyszny festiwal w Parku Zdrojowym [FOTO]

Bartosz Wojsa
Festiwal Kulinarny w Jastrzębiu: Michał Bałazy i przyjaciele
Festiwal Kulinarny w Jastrzębiu: Michał Bałazy i przyjaciele Bartosz Wojsa
Festiwal Kulinarny w Jastrzębiu: Michał Bałazy i przyjaciele. Tematem tegorocznego festiwalu była kuchnia węgierska. Oprócz kulinarnych przysmaków, nie zabrakło też innych atrakcji.

Festiwal Kulinarny w Jastrzębiu: Michał Bałazy i przyjaciele

Dzisiaj o godz. 13 w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu wystartowała druga edycja Festiwalu Kulinarnego. Tym razem tematem przewodnim była kuchnia węgierska.

- Festiwal powstał z myślą o zaprezentowaniu najlepszych na rynku firm i ich produktów. Prowadzę go razem ze swoimi przyjaciółmi - mówi organizator i znany jastrzębski kucharz, Michał Bałazy. Wśród kolegów po fachu znalazło się nawet miejsce dla Sebastiana "Szromu" Schroma, znanego głównie z programu "Hell's Kitchen".

Skoro tematem przewodnim imprezy była kuchnia węgierska, to nie zabrakło także charakterystycznych dla tej kuchni dań. Był gulyas, czyli tradycyjna węgierska zupa, lecso - papryka, cukinia, pomidory oraz slambuc, tradycyjne danie pasterzy. Michał Bałazy zapewniał w trakcie festiwalu, że dania powstają na naturalnych składnikach z dodatkiem makaronu i przypraw.

II edycja Festiwalu Kulinarnego, podobnie jak pierwsza, odbyła się w Parku Zdrojowym przy ul. Witczaka. Na miejscu pojawiło się wielu jastrzębian, którzy z zaciekawieniem przyglądali się wyczynom kucharzy. Oprócz pokazów kulinarnych, dla przybyłych przygotowano również inne atrakcje. Były występy lokalnych grup folklorystycznych oraz zespół coverowych "Tabu" i "3in1".

Przypomnijmy, że poprzednią edycję festiwalu odwiedziło ponad 5 tys. osób z całego województwa śląskiego. W tym roku organizatorzy liczą na równie wysoką frekwencję, bo jeszcze nie wiadomo, ile dokładnie osób wzięło w imprezie udział. Michałowi Bałazemu towarzyszyli też m.in. tacy kucharze, jak: Jerzy Poznański, prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku oraz Piotr Sabala, szef kuchni kompleksu "Nosalowy Dwór", który mieści się w Zakopanem. Jak jednak przyznaje Michał Bałazy, jego największym pomocnikiem jest jego syn - Kacper.

Warto podkreślić, że nad wydarzeniem objął patronat Konsul Generalny Węgier - Adrienne Kormendy oraz Marszałek Województwa Śląskiego - Kazimierz Karolczak. Na miejscu nie zabrakło też prezydent Jastrzębia-Zdroju, Anny Hetman, która trochę pomogła kucharzom i też miała swój wkład w tworzeniu dań.

Głównym organizatorem imprezy było stowarzyszenie "Samorządne Jastrzębie".

Festiwal Kulinarny w Jastrzębiu: Michał Bałazy i przyjaciele. Zobaczcie zdjęcia!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto