Michał Bałazy. Przepis na barszcz
Wigilijny barszcz czerwony
zakwas:
1 kg buraków
1 litr wrzątku
4 łyżki cukru
4 łyżki octu 10%
10 ząbków czosnku
dwie szczypty soli
8 liście laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
12 ziaren pieprzu
Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Tak przygotowane umieść w słoju, dzbanku glinianym ewentualnie misce.
Dodaj do nich przekrojone na pół ząbki czosnku, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
Zalej wrzątkiem, tak aby buraki były przykryte wodą.
Odstaw na jeden dzień w ciepłe miejsce i kolejne kilka dni do lodówki.
barszcz:
1 kg buraków
1 główka czosnku
2-3 grzyby suszone
2,5 l wywaru z warzyw
2 małe jabłka
zakwas z buraków
sól, pieprz, majeranek
1. Buraki obierz ( w rękawiczkach :)
2. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
3. Włóż do garnka zalej zimną wodą i gotuj na średnim ogniu około 20 minut
4. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 20 mi
5. Po tym czasie wywar przecedź i wlej z powrotem do garnka, dolej wywar
doprowadź do wrzenia po czym ustaw ogień na minimum i dolej zakwas,
6. Dorzuć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłka pokrojone na ósemki, sól, pieprz
i majeranek.
7. Od tego momentu utrzymuj barszcz na minimalnym ogniu przez około 15 minut, zwracając uwagę by nie doprowadzić go do wrzenia
Warto wracać do tradycji, przepis na barszcz wigilijny jest zachętą do odkrywania na nowo polskich smaków przedwojennej kuchni. Zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu!
Ten oraz szereg innych przepisów znajdziesz na stronie www.kreatorsmaku.tv, portalu oraz kanale youtube/kreatorsmakutv.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?