Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza tarta czekoladowa. Aksamitny krem wprost rozpływa się w ustach. Przepis na tartę z czekoladą, w której się zakochasz

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Krucha, maślana tarta z aksamitnym kremem czekoladowym. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Krucha, maślana tarta z aksamitnym kremem czekoladowym. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto z czekoladą? Proponuję przygotować pyszną tartę na słodko. Jej wyśmienity smak to zasługa aksamitnego kremu czekoladowego, który przygotujesz bez jajek i bez mąki. Po prostu palce lizać! Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na tartę czekoladową.

W skrócie:

Szybka tarta na słodko

Mam dla Ciebie przepis na wyśmienitą tartę czekoladową. Jej przygotowanie nie powinno przysporzyć nikomu kłopotu. Najpierw należy upiec proste maślane ciasto, a następnie wypełnić je pysznym kremem ze śmietanki 36% i czekolady. Taka tarta smakuje rewelacyjnie zarówno sama, jak i z porcją owoców np. malin.

Proponuję użyć czekolady gorzkiej i odrobiny czekolady mlecznej. Moim zdaniem to idealne i wystarczająco słodkie połączenie. Jednak jeśli wolisz bardzo słodkie wypieki, to odwróć proporcje i dodaj więcej czekolady mlecznej.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienitą tartę czekoladową

Przepis na tartę czekoladową

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie i schłodzenie ciasta
porcja na ok. 10 kawałków
poziom trudności: łatwy

Składniki:
ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,

krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietanki 36%,
  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 6 łyżek mleka w proszku,
  • kakao do dekoracji.

Jak zrobić tartę z kremem czekoladowym?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj zimne masło, śmietanę, cukier puder.
  2. Najpierw posiekaj wszystko nożem, a następnie zagnieć rękami.
    Jeśli masz czas, to schowaj ciasto na pół godziny do lodówki. Będzie bardziej kruche.
  3. Blaszkę na tartę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem.
  4. Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki.
  5. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, by równo rosło.
  6. Piecz ok. 15 - 20 minut w 180 stopniach. Wystudź.
  7. Śmietankę przelej do garnka i dobrze podgrzej.
  8. Do ciepłej śmietanki dodaj połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita.
  9. Dodaj do masy mleko w proszku i wymieszaj łyżką lub trzepaczką.
  10. Przelej masę na wystudzony spód ciasta i schowaj na pół godziny do lodówki.
  11. Przed podaniem nasyp odrobinę kakao do małego sitka i oprósz nim ciasto.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza tarta czekoladowa. Aksamitny krem wprost rozpływa się w ustach. Przepis na tartę z czekoladą, w której się zakochasz - Strona Kuchni

Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto