Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Będzie bezpieczniej na 36 przejazdach kolejowych w Wielkopolsce!

Będzie bezpieczniej na 36 przejazdach kolejowych w Wielkopolsce!

Autostrada A4. Zablokowany jeden pas autostrady pomiędzy Chrzanowem a Krakowem

Autostrada A4. Zablokowany jeden pas autostrady pomiędzy Chrzanowem a Krakowem

Polecamy

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Przegląd tygodnia od 22.03 w Jastrzębiu-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Jastrzębiu-Zdroju, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Jastrzębiu-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Jastrzębiu-Zdroju, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Jastrzębiu-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Jastrzębiu-Zdroju, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Jastrzębiu-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Jastrzębiu-Zdroju, (15.03-21.03.2020)