Przepis na pączki domowej roboty zdradza kucharz z Jastrzębia-Zdroju, Michał Bałazy

Michał Bałazy
Udostępnij:
Michał Bałazy, znany jastrzębski kucharz, który gotował m.in. dla polskich gwiazd show-biznesu i na przyjęciu na część królowej Elżbiety, dziś podzielił się z nami przepisem na pyszne pączki domowej roboty!

Poniżej zamieszczamy przepis, który nadesłał do nas pan Michał Bałazy i życzymy smacznego!

Zanim weźmiemy się za wyrabianie ciasta drożdżowego, należy zapoznać się z kilkoma tajnikami kuchni które spowodują że nasze pączki będą doskonałe

Tłusty czwartek w Jastrzębiu-Zdroju ZDJĘCIA

1. drożdże których użyjemy do ciasta muszą być świeże
2. nawet jeśli jesteśmy stanowczymi przeciwnikami alkoholu, do pączków musimy dodać spirytus, który spowoduje lepsze ścinanie się białka zawartego w mące i jajkach
3. drożdży nie dodajemy bezpośrednio do ciasta, należy najpierw przygotować rozczyn, mieszając drożdże z 1 łyżką cukru 2 łyżkami mąki i ciepłym ale nie gorącym mlekiem
kiedy na powierzchni naszego rozczynu pojawią się bańki powietrzne możemy dodać go do reszty mąki

Polub nas na Facebooku! Jastrzębie-Zdrój Nasze Miasto.Pl :)

skoro już ważne kwestie są za nami możemy przystąpić do przygotowania ciasta.

Składniki na około 40-50 pączków:

1k g mąki pszennej tortowej
100 g świeżych drożdży
2 szklanki (500 ml) mleka
6 łyżek cukru
2 jajka
8 żółtek
8 łyżek masła (około 100 g), roztopionego i ostudzonego
4 łyżki spirytusu
2 szczypty soli
2 łyżki cukru wanilinowego

Zaczynamy od podgrzania mleka ( tak by było bardzo ciepłe ale nie gorące ok 38st C), mleko wlewamy do miski, dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Następnie mieszamy składniki rozczynu i umieszczamy miskę w garnku z bardzo ciepłą wodą.
Po około 20 minutach rozczyn będzie gotowy.
Kolejny etap to połączenie jajek i żółtek z z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą

i puszystą pianę.

W dużej misce przygotowujemy makę ( przesiewamy ją dodając sól cukier waniliowy )

do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże całość mieszamy drewnianą łyżką.

Następnie dodajemy ubite jajka, całość mieszamy.
Teraz zaczyna się ciążka praca :) ciasto wymaga dobrego wyrobienia, najlepiej wyrabiać
ręką przez około 20 minut .

Ciasto dobrze wyrobione to takie które odchodzi swobodnie od dłoni.

Kiedy ciasto będzie już wyrobione możemy dodać kolejne składniki : roztopione
i ostudzone masło oraz spirytus. Ciasto należy ponownie zagnieść. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 min
Po wspomnianym czasie z uśmiechem na twarzy możemy przygotować stolnicę lub jeśli nie posiadamy to blat kuchenny podsypując lekko mąką, ciasto wygniatamy jeszcze 3 minuty po czym wałkujemy tak by powstał placek grubości ok 2 cm,
ostrą szklanką lub kuflem wycinamy kółka. Tak powstałe krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub desce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
Proponuję nadziewać pączki po usmażeniu.

A skoro o smażeniu mowa, kilka chwil przed końcem wyrastania naszych pączków rozgrzewamy olej w szerokim garnku, robimy to powoli bez pośpiechu aż olej osiągnie temp 180 st C Wyrośnięte pączki wkładamy na powoli nagrzany olej i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony. Zwracając szczególną uwagę na temperaturę oleju, zbyt wysoka spowoduje palenie się pączków

Następny etap to nadziewanie marmoladą, w tym celu używamy szprycy cukierniczej lub
rękawa, który bez problemu dostaniemy w większym markecie.

No to jesteśmy w najprzyjemniejszym etapie naszej pracy lukrowanie pączków :)
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny , mieszamy do momentu w którym osiągniemy
odpowiednią konsystencję

pączki lukrujemy i układamy na dużym talerzu :) zapraszamy rodzinę , przyjaciół,

znajomych i zajadamy pyszne pączki domowej roboty dyskutując o tym co dobrego dzieje

się w regionie a powodów do dyskusji jak zwykle dostarczy Państwu Dziennik Zachodni :)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Manufaktura Wypieków Pozorek - naszemiasto.pl

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na pączki domowej roboty zdradza kucharz z Jastrzębia-Zdroju, Michał Bałazy - Jastrzębie-Zdrój Nasze Miasto

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Tłusty czwartek...mezczyzni są lepsi w każdym sporcie i zawodzie, poza macierzyństwem

J
Jadwiga
Super przepis, właśnie takie zrobiłam
Smakowały bardzo, następne zrobię właśnie takie
Dodaj ogłoszenie