Pieczone Pierogi z Dynią i Fetą
Składniki:
Składniki na ciasto na pierogi (ok 60 szt):
ok 550 g mąki żytniej
ok 250 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na nadzienie:
kawałek dyni hokkaido (ok 400 g)
ok 200 g sera feta
pieprz czarny do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
czarnuszka
Sposób przygotowania:
Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego dowolne kształty (np. przy pomocy foremek do ciasteczek).
Dynię upiecz ze skórą w 180C przez około 20-40 minut do miękkości. Ostudź i zblenduj (tak, razem ze skórą) z fetą na jednolitą masę. Dodaj pieprz do smaku. Gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki.
Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka i obsyp czarnuszką.
Piecz w 180C przez ok 20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.