Jak powstały lody?
Pierwsze informacje o deserach zrobionych z mleka, owoców i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Tym unikatowym rarytasem zajadali się również wybrańcy zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z wysokich partii górskich były posiłkiem wykwintnym i unikatowym w formie współczesnego sorbetu.
W czasach Renesansu włoski architekt i kucharz odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia pod nazwą Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.
W Polsce pisano o sorbetach już w XVII wieku. Pierwszy raz przepis na lody został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. Wtedy przysmak ten był obecny jedynie na dworze królewskim, a po pewnym czasie na szlacheckich stołach.
W czasach po II wojnie światowej produkcja lodów rozwinęła się, a ich konsumpcja stała się popularna. We wczesnych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na andruty i wafle. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt urozmaicone. Najczęściej były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z biegiem czasu powstawały nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawano je w waflowych pucharkach, pojawiły się także lody w gałkach.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
W obecnych czasach lody produkowane są z gotowych mieszanek w postaci proszku z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Wciąż jednak można spotkać w Jastrzębiu-Zdroju lodziarnie, w których śladami poprzedników wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Jastrzębiu-Zdroju? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Jastrzębiu-Zdroju
Jakie rodzaje lodów możesz dostać w lodziarniach w Jastrzębiu-Zdroju?
Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. Latem na każdym kroku możemy zobaczyć lodziarnie serwujące lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Inną opcją są lody w gałkach. Możemy także skusić się na sorbety przyrządzane z wody i owoców.
Lody włoskie sporządzane są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.
Lody amerykańskie mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
Lody wegańskie odróżniają się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. Są to najczęściej sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością są zdrowe.
To warto wiedzieć
Ile kalorii mają lody?
Gdy sięgamy po lody zastanawiamy się na pewno czy mają dużo kalorii i czy nie wpłyną negatywnie na naszą figurę. W zależności od tego, jakie są to lody porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. Gałka lodów waniliowych dostarczy nam około 130 kcl. Porównując to do innych deserów jest to niewiele. Bez obaw możemy więc spożywać je w gorące letnie dni.
Zapewne najzdrowsze okażą się lody zrobione samodzielnie w domu. Przydadzą się do tego świeże owoce, jogurt lub wodę oraz dodatki, np. orzechy. Dodanie małej ilości cukru lub jego zamiennika spowoduje, że kaloryczność będzie jeszcze niższa.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?