Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Sokół Kolbuszowa Dolna znów wygrał!

Sokół Kolbuszowa Dolna znów wygrał!

„Kultowe Kino” już w maju w Multikinie!
Materiał informacyjny

„Kultowe Kino” już w maju w Multikinie!

Polecamy

Przegląd marca w Jastrzębiu-Zdroju, Przegląd prasy z Jastrzębiu-Zdroju w marcu

Przegląd marca w Jastrzębiu-Zdroju, Przegląd prasy z Jastrzębiu-Zdroju w marcu

Przegląd tygodnia od 22.03 w Jastrzębiu-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Jastrzębiu-Zdroju, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Jastrzębiu-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Jastrzębiu-Zdroju, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Jastrzębiu-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Jastrzębiu-Zdroju, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Jastrzębiu-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Jastrzębiu-Zdroju, (15.03-21.03.2020)