W Jastrzębiu odbył się Festiwal Śląskie Smaki. Gotowała Kinga Paruzel, Remigiusz Rączka i Adam Borowicz. Było pysznie!
Prawdziwą ucztę śląskiej kuchni zorganizowano w Jastrzębiu, gdzie odbył się Festiwal z cyklu Śląskie Smaki. Wprawdzie wydarzenie miało miejsce już siedemnasty raz, do Jastrzębia zawitało po raz pierwszy. Jego głównymi postaciami byli znani śląscy kucharze.
Kinga Paruzel dała pokaz kulinarny kuchni wegańskiej, zaś Remigiusz Rączka i Adam Borowicz zmierzyli się w bitwie smaków.
Festiwal Śląskie Smaki nie ograniczył się jednak tylko do przyglądania się przyrządzaniu dań. Tych można było również skosztować, chociażby na śląskiej strefie grilla. Z kolei ci, którzy lepiej niż w jedzeniu czują się w przygotowywaniu posiłków mogli wziąć udział w konkursie kulinarnym.
W zmaganiach, których stawką był złoty fartuch, najlepsze okazały się członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Szerokiej. Podczas Festiwalu mogły się one czuć podwójnymi zwyciężczyniami. A to dlatego, że wraz z innymi gospodyniami z jastrzębskich KGW ustanowiły nowy rekord Polski!
Jastrzębskie gospodynie przygotowały ponad 130 kilogramów szałotu, czyli sałatki jarzynowej, bijąc dotychczasowy rekord należący do Drawna w województwie pomorskim.
Oprócz ciała, było też coś dla ducha. Wystąpił zespół Śląsk
Kulinarne wydarzenie nie ograniczyło się jednak wyłącznie do gotowania i smakowania przygotowanych potraw. Jego częścią były także występy artystyczne. Na ustawionej w Parku Zdrojowym scenie wystąpiły kapele: Roszak Show i Bartnicky. Gwiazdą był natomiast Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk".
W Jastrzębiu odbył się Festiwal Śląskie Smaki. Gotowała King...
Gazeta Lubuska. Ewakuacja w Zielonej Górze. W garażu były bomby
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?