W kuchni z Michałem Bałazym: Krem z dyni
To krem z dyni ... z charakterem ! - zapewnia Michał Bałazy
Do przygotowania dania potrzebne są:
500 g dyni (ważonej ze skórą)
1 łyżka masła 2 łyżki oliwy najlepiej tłoczonej na ciepło
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 ostrej papryczki chily
bulion jarzynowy lub rosół
świeżo zmielony czarny pieprz
100g serka kremowego np. philadelphia
100 ml śmietanki 18% łaciata
Sposób przygotowania:
Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w średniej wielkości w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę, imbir oraz papryczkę chily i delikatnie smażymy przez około minutę.
Następnie wkładamy do garnka dynię dodajemy szczyptę soli i smażymy mieszając przez około 5 minut.
Teraz dodajemy tyle bulionu aby w całości przykryć dynię. Gotujemy do miękkości przez około 30-35 minut. na koniec dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut, teraz całość przelewamy do pojemnika blendera dodajemy serek i miksujemy na gładki krem. Po zmiksowaniu doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Proponuję serwować krem w towarzystwie podsmażonych na maśle i oliwie krewetek, świeżej żurawiny oraz odrobimy kwaśnej śmietany.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?