Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kuchni z Michałem Bałazym: Krem z dyni

Michał Bałazy
Przedstawiamy kolejny ciekawy przepis na blogu "W Kuchni z Michałem Bałazym". Dziś w roli głównej - krem z dyni.

W kuchni z Michałem Bałazym: Krem z dyni

To krem z dyni ... z charakterem ! - zapewnia Michał Bałazy

Do przygotowania dania potrzebne są:

500 g dyni (ważonej ze skórą)
1 łyżka masła 2 łyżki oliwy najlepiej tłoczonej na ciepło
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 ostrej papryczki chily
bulion jarzynowy lub rosół
świeżo zmielony czarny pieprz
100g serka kremowego np. philadelphia
100 ml śmietanki 18% łaciata

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w średniej wielkości w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę, imbir oraz papryczkę chily i delikatnie smażymy przez około minutę.
Następnie wkładamy do garnka dynię dodajemy szczyptę soli i smażymy mieszając przez około 5 minut.
Teraz dodajemy tyle bulionu aby w całości przykryć dynię. Gotujemy do miękkości przez około 30-35 minut. na koniec dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut, teraz całość przelewamy do pojemnika blendera dodajemy serek i miksujemy na gładki krem. Po zmiksowaniu doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Proponuję serwować krem w towarzystwie podsmażonych na maśle i oliwie krewetek, świeżej żurawiny oraz odrobimy kwaśnej śmietany.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto