W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na botwinkę
Dzień dobry, a przede wszystkim słoneczny :)
Słoneczny maj to najlepszy moment na regenerację organizmu i dostarczenie mu wielu witamin i cennych składników mineralnych ....
Właśnie teraz pojawiają się na straganach nowalijki, długo wyczekiwane młode buraczki, piękna chrupiąca i soczysta jak nigdy później marchewka, pachnące słońcem ogórki gruntowe, zieloniuchna kapusta masłowa, pyszności ....
Niebawem pojawi się również "król strączkowców" bób, który uwielbiam jeść tylko krótko zblanszowany z dodatkiem masła i czosnku. Maj to również najlepszy smak endywii, rzodkiewki i moich ukochanych szparagów ....
Dziś zachęcam Was drodzy czytelnicy "naszego miasta" do przygotowania pysznej botwinki.
Lista zakupów:
2 pęczki botwinki
1 marchewka
1 pietruszka ( korzeń)
2 cebule
porcja rosołowa
3-4 ziemniaki
lubczyk
natka pietruszki
koperek
sól
pieprz
śmietana gęsta 18%
Botwinkę dokładnie myjemy, jest to bardzo ważne gdyż często w liściach znajdują się resztki ziemi lub piasku.
buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Łodygi i liście kroimy.
Do garnka wlewamy zimną wodę, następnie wkładamy porcję rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Następnie dodajemy buraczki i dalej gotujemy około 30 minut, po tym czasie do garnka wrzucamy cebulę w całości, pokrojoną w kostkę, obraną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone łodygi i liście botwinki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy 20-30 minut.
Kiedy warzywa są już miękkie, do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem
dekorujemy gęstą śmietaną.
Kolejne zdrowe nowalijkowe propozycje już niebawem :)
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?