W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na łososia
Z okazji Dnia Kobiet przepis na doskonałego soczystego łososia
Łosoś jest wyśmienitą rybą i niezbyt trudną w przygotowaniu, można powiedzieć, że nawet bajecznie łatwą. Najważniejsza jest kwestia pieczenia i wyczucie momentu pomiędzy rybą surową a suchą :) postaram się wytłumaczyć drodzy Panowie jak przygotować wyborną kolację dla Waszych Pań z udziałem właśnie tej delikatnej ryby.
Lista zakupów:
400 g świeżego fileta z łososia ( przy założeniu że będzie to romantyczna kolacja dla dwojga :) )
Mix sałat
Świeże truskawki
Siemie lniane
Sezam
Musztarda dijon
Oliwa z oliwek
Czosnek
Ryż / kasza jaglana / quinoa (50g/1os)
świeży rozmaryn
Łososia myjemy i oczyszczamy z łusek, robiąc to bardzo delikatnie by nie uszkodzić skóry. Następnie suszymy papierowym ręcznikiem i obficie solimy. Odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 230-240 st C góa dół bez termoobiegu. Kolejny etap to rozgrzanie odrobiny masła na patelni i obsmażenie łososia z każdej strony w celu zamknięcia soku wewnątrz ryby. Tak przygotowanego umieszczamy w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, obok ryby umieszczamy kilka gałązek świeżego rozgniecionego rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 10-13 minut
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę, zaczynając od sosu... blendujemy 1 płaską łyżkę musztardy z 6 łyżkami oliwy i 1 ząbkiem czosnku, dodajemy sól i cukier do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy mix sałat, na wierzchu układamy truskawki
Ryś kaszę lub Quinoę gotujemy zgodnie z przepisem 18-20 minut układamy na talerzu, formujemy, na wierzch układamy łososia z chrupiącą skórką podajemy z sałatką posypaną prażonym siemiem lnianym
Gwarantuję, że to danie zachwyci każdą z Pań :)
Miłego dnia kobiet :)
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?