18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na pyszną zapiekankę

Michał Bałazy
W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na pyszną zapiekankę. Spróbujcie ją zrobić sami! Smacznego :)

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na pyszną zapiekankę

Parmigiana di melanzane

1 kg bakłażanów
3 - 4 jajka
300 g sera mozzarella
starty parmezan
salame napoletano - grubomielone salami wieprzowe z calymi ziarnami pieprzu
700 ml passaty -gęstego przecieru pomidorowego
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
bazylia
sól i pieprz
1 litr oleju do smażenia

Baklażany ...

Bakłażany należy umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Następnie musimy ułożyć je w misce, przesypać gruboziarnistą solą morską, podlać zimną wodą, obciążyć np. drewnianą deską i odstawić na conajmniej 2-3 godziny.

… Używamy najlepiej niewielkich, długich i wąskich, ciemnofioletowych bakłażanów. Świeże bakłażany są jędrne i błyszczące ...

Plastry później płuczemy i bardzo dobrze odciskamy, żeby nie powiedzieć wykręcamy :)
W sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry bakłażanów. Odkładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tluszczu.
Usmażone i odsączone płaty obtaczamy w mące.
W naczyniu roztrzepujemy jajka. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i 2-3 kopiaste łyżki drobno startego parmezanu.
Płaty zanurzamy w roztrzepanym jajku i ponownie smażymy z obu stron, na złoto. Odkładamy ponownie na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.

Sos pomidorowy

Do garnka wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy na nią lekko zgnieciony czosnek i zezłacamy go, po czym usuwamy. Na gorący tłuszcz wlewamy przecier pomidorowy. Podlewamy szklanka wody. Gotujemy na wolnym ogniu , aż sos zgęstnieje i odparuje. Solimy na samym konńcu.
W kolejnym etapie kroimy ser i wędline.

Zapiekanka

Gdy sos już jest gotowy i wystudzony a bakłażany usmażone, możemy przygotować parmigiane.
Do formy do zapiekania wylewamy na dno cieniutką warstwę sosu pomidorowego.
Układamy sciśle, obok siebie usmażone plastry bakłażana.
Polewamy je ponownie sosem.
Rozkładamy równomiernie pokrojony w kostke ser (mozzarella, fior di latte, provola), salame i poszarpany listek bazylii.
Posypujemy obficie startym parmezanem.

Następnie bakłażany, sos, ser i wędliny, parmezan.

Najczęściej układa się 3 lub 4 warstwy bakłażanów, więc albo powtórzymy warstwę bakłażany, sos, ser, wędliny i parmezan albo układamy tylko warstwę płatów bakłażana, polewamy ją obficie sosem i posypujemy parmezanem.
Pieczemy około 30 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze ok. 160-180°C. Po zapieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia około 20-30 minut.

...Idealna parmigiana nie może być wysuszona czy przypalona z wierzchu. Sery maję się rozpuścić i smaki połączyć a po pokrojeniu na kawałki z sosu czy mozzarelli nie ma prawa oddzielać się woda...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto