W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na szarlotkę
Jesień... nadeszła … liczyłem na to, że w tym roku jednak zapomni o nas , ale skoro tak się nie stało, postanowiłem znaleźć sposób na to by lżej znosić zimno, deszcz i ten najbardziej doskwierający mi brak słońca ….
Szarlotka, jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, zawsze kiedy ją piekę myślę o szarlotce mojej mamy i babci, o domu, który zawsze magicznie pachniał tym genialnym ciastem, mój syn też uwielbia jej smak i mam nadzieję, że kiedy on będzie piekł jesienną szarlotkę dla swojej rodziny, będzie zawsze wspominał nasz dom …
Szarlotka jesienna . Zapraszam :)
składniki ciasta :
• 3 szklanki mąki
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• 1 cukier waniliowy
• 250 g zimnego masła
jabłka i cała reszta :) :
• 3 kg jabłek
• 15 łyżeczek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 10 dag rodzynek
• 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania jabłek, które następnie kroimy na średniej wielkości kawałki i przesamżamy razem z cukrem i cukrem waniliowym, trzeba to robić umiejętnie, tak by jabłka się nie rozpadły. Następnie dodajemy rodzynki i cynamon. jeszcze chwilkę trzymamy na średnim ogniu i odstawiamy do przestygnięcia ...
Kiedy jabłka stygną, zajmujemy się ciastem
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski, na tyle dużej by nic się z neij nie wysypywało. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i zimne masło. Teraz wszystko siekamy nożem. w kolejnym etapie dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko.
Ciasto zagniatamy w miarę szybko i dzielimy je na 2 części. Następnie wkłądamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Wstawiamy jeszcze na kilka chwil do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z 3 jaj, następnie stopniowo dodajemy resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając pianę, aż będzie sztywna
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, na spód wykładamy jabłka :) Na jabłka wylewamy ubitą pianę z białek. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperaturę skręcamy do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut. Przy czym po około 25 minutach proponuję przykryć ciasto folią aluminiową by wierzch zbytnio się nie spiekł :)
na koniec posypujemy szarlotkę cukrem pudrem :)
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?