Szparagi to przede wszystkim bardzo nisko kaloryczne źródło wielu witamin i mikroelementów, Najbardziej świeże i dorodne są właśnie teraz, sezon na szparagi zaczyna się mniej więcej w pierwszym tygodniu maja i kończy w drugim tygodniu czerwca , czasu nie jest zbyt wiele by nacieszyć podniebienie tymi genialnymi warzywami, a warto, ich smak docenią najwybredniejsze podniebienia...
TIP – Szparagi królują na stołach świata od ponad 4000 lat, w Europie, początkowo raczyły podniebienia Rzymian i Greków, w XV wieku pojawiają się we Francji a od XVII wieku również w Polsce :)
Szparagi uprawiane są w odmianie białej, zielonej i fioletowej. Najczęściej spotykane są szparagi białe, uprawiane w Polsce i Niemczech, są twardsze od zielonych a przed gotowaniem bądź duszeniem należy je obrać ( najlepiej 2 razy)
szparagi zielone obieramy jedynie do 1/3 wysokości zaczynając od dołu. Szparagi zawierają mnóstwo składników mineralnych: potas, magnez, fosfor, wapń a także witaminy z grupy B i C
szparagi fioletowe są rzadziej spotykane, jednak nie znaczy to że nie dostępne :) uprawiame są głównie w Italii i USA są uboższe w błonnik i zawierają więcej cukru niż białe i zielone
Kupujemy szparagi
Kupując szparagi musimy koniecznie sprawdzić kilka cech które będą gwarantowały nam że szparagi są świeże a co za tym idzie ich smak będzie doskonały
łodyga musi być sprężysta, a po przełamaniu musi tryskać z niej sok
główki muszą być zamknięte, otwarta główka świadczy o nieświeżości warzywa
jeśli mamy zamiar przygotowywać je dopiero następnego dnia po zakupie, owińmy szparagi mokrą ściereczką i włóżmy do lodówki
Przygotowanie
Szparagi możemy przyrządzać na wiele sposobów, najważniejsze jest to by ich nie rozgotować, gdyż nie ma na świecie nic gorszego niż rozgotowane szparagi :)
usuwamy zdrewniałe końce ( ucinając je na wysokości około 3 cm od końca )
białe – obieramy ( najlepiej obierakiem do warzyw) dwukrotnie
zielone – obieramy 1/3 wysokości licząc od dołu
Szparagi duszone na maśle ze świeżym polskim czosnkiem
masło 82% tłuszczu
0,5 kg szparagów białych
0,5 kg szparagów zielonych
główka czosnku
sól grubo ziarnista
oliwa z oliwek
Szapragi obieramy , zgodnie z instrukcją podaną powyżej :) masło klarujemy – na 3 łyżki masła dodajemy 3 łyżki wody, całość gotujemy na minimalnym ogniu do momentu aż cała woda odparuje a białko zbierze się na obrzeżach patelni :) na sklarowane masło wrzucamy 5-6 ząbków czosnku ciętych wzdłuż, po około 1 minucie dodajemy szaragi układając je na tyle luźno by można było swobodnie je obracać
szparagi dusimy na bardzo małym ogniu przez minimum 10 maksimum 12 minut obracając je co jakiś czas , w międzyczasie możemy przygotować sałatkę z pachnących polskich pomidorów posypując je odrobiną świeżej cebuli i soli gruboziarnistej
po 12 minutach szparagi posypujemy solą i układamy na talerzu … są naprawdę genialne … mniam :)
TIP: szparagi doskonale smakują z sosem balsamicznym z czerwonego mosztu oraz sałatką z pitahayi !!!
ODROBINA KULTURY :
* 15 maja Teatr Polski w Bielsku – Białej wystawia po raz milionowy :) genialną sztukę
SZALONE NOŻYCZKI – spektakl inny niż wszystkie gdyż w jego trakcie dochodzi do wspaniałej interakcji między aktorami i publicznością – zachęcam – ja oczywiście będę ;) po raz kolejny …. :)
szczegóły: http://www.teatr.bielsko.biala.pl/
* 1 czerwca Dwór Kossaków w Górkach Wielkich organizuje warsztaty artystyczno teatralne dla przedszkolaków – każda impreza organizowana przez „Kossaków” jest genialnym wydarzeniem dlatego też zachęcam z całego wielkiego serducha - zapisy : http://www.dworkossakow.pl/
i tradycyjnie coś dla ucha tym razem dla ucha a do szparagów :
Johann Pachelbel – Canon in D
https://www.youtube.com/watch?v=hOA-2hl1Vbc
miłego i słonecznego tygodnia kochani :)
Michał Bałazy
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?