18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kuchni z Michałem Bałazym: Toskańskie ciasteczka na Święta

Michał Bałazy
W kuchni z Michałem Bałazym. W tym wpisie, Michał Bałazy dzieli się z nami przepisem na toskańskie ciasteczka w sam raz na Święta. Kto jeszcze nie zdążył upiec nic słodkiego na świąteczny stół, przepis ma gotowy! Smacznego!

W kuchni z Michałem Bałazym: Toskańskie ciasteczka na Święta

Cantucci i cantuccini to bardzo popularne pyszne toskańskie ciasteczka, które uwielbiam i pochłaniam niestety w dużych ilościach :) dziś proponuję przygotowanie ich w ramach Bożonarodzeniowego ciasteczkowania :)

100 g miękkiego masła
500g mąki tortowej
250g migdałów w skórce
4 jajka i 1 żółtko
250g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Migdały przez 5 minut prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
W czasie prażenia migdałów miksujemy wszystkie składniki ciasta. Następnie dodajemy migdały i mieszamy dokładnie masę :)

formujemy w cienkie ( jeśli chcemy zrobić małe ciasteczka) lub grubsze ( dla większej wersji) wałeczki.

Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp 190 st C na 20 minut

następnie wyciągamy i jeszcze gorące kroimy w około 2 cm kromeczki

zmniejszamy temperaturę do 170 st C i "suszymy" ciasteczka przez 20 minut

powinny być twarde i całkowicie wysuszone, wtedy możemy je przechowywać do 6 msc :)

a najlepiej smakują maczane w słodkim winie :) :) :)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto