18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kuchni z Michałem Bałazym: Węgierskie przysmaki

Michał Bałazy
W kuchni z Michałem Bałazym dzisiaj będzie typowo po węgiersku, a więc w roli głównej m.in. leczo. Mniam...

W kuchni z Michałem Bałazym: Węgierskie przysmaki

Letnie smaki Michała Bałazy - Węgry , miodem i winem płynące …

odsłona druga - ízletes Magyarország

Dzień dobry i słoneczny !!! Szeretettel üdvözöljük – witam Was kochani bardzo serdecznie i zapraszam do drugiej odsłony mojej letniej podróży do kraju miodem i winem płynącego :)

Czytaj także: Zobacz inne przepisy Michała Bałazego

W pierwszej części przybliżyłem niecho historię Madziarów, dzięki czemu mogę przystąpić do przybliżenia kuchni :)

a ta jest prosta, smaczna i z charakterem :)

przypomnę jedynie że na Węgrzech istnieje pewne powiedzenie mówiące o tym, że gospodyni przed przygotowywaniem posiłków najpierw stawia na stół paprykę a później zastanawia się co do niej dodać :)

i coś jest na rzeczy gdyż kuchnia ta nie ma sobie równych co do liczby potraw zawierających paprykę, jak i w ilości dodawanej do potraw papryki w postaci przyprawy :) na przykład typowy przepis na gulasz – pörkölt mówi o tym by na 1,5 kg mięsa użyć 200g papryki w proszku :) sporo prawda ?

Oczywiście kuchnia Madziarów to nie tylko papryka :) ale nie zmienia to faktu że jest ona jednym z podstawowych składników diety tego bardzo gościnnego, wspaniałego narodu …

Skoro o papryce mowa, nie był bym sobą nie podając w tym miejscu przepisu na wyśmienite węgierskie lecsó, przepis na nie otrzymałem od genialnego szefa kuchni hotelu Plaza w Siofoku.

Składniki:
4 czerwone papryki
3 żółte papryki
3 duże cebule
0,6 kg pomidorów ( church lub new yorker )
0,5 kg cukini
3 łyżki oleju
1,5 łyżki słodkiej i ostrej papryki w proszku
pasta paprykowa
sól do smaku

Jak powiedział Balázs, zaprzyjaźniony sommelier, nie ugotujesz dobrego gulaszu i lecza nie mając dobrego wina. I wcale nie chodzi tu o podlewanie mięsa :) :) :)

Tam więc zaczynamy kochani od odrobiny tokaju :) i zaczynamy gotować ;)

Cebulę obieramy i kroimy na grube półplasterki. Następnie szklimy ją w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski i dusimy około 5-6 minut wraz z cebulą na małym ogniu, często mieszając. Pomidory nacinamy na czubku w mały krzyżyk i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku, następnie obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do duszących się warzyw. Kolejny etap to dodanie pokrojonej w kostkę cukinii, oraz przypraw – słodkiej i ostrej papryki oraz soli. Dusimy kolejne 5-6 minut jednak już bez przykrycia, do chwili aż pomidory się rozpadną, ostatni etap to dodanie pasty paprykowej, wymieszanie wszystkich składników i podanie najlepiej w towarzystwie Lángosa i kieliszka węgierskiego wina :)

a skoro o Lángosu mowa , jest to wspaniały placek, który możemy nabyć w przydrożnych knajpkach w całych Węgrzech i poza granicami kraju ( jadłem je tez w Austrii, Słowacji i Czechach :) ) jednak jest to produkt typowo węgierski, Lángose serwuje się z serem, śmietaną, czosnkiem lub saute.

Dziś przepis na Lángos w wersji saute.

Składniki ( na kilka placków)

2 ugotowane ziemniaki
20 g świeżych drożdży
odrobina soli i cukru
240 g mleka
420 g mąki pszennej
olej do smażenia

przygotowanie :
Ziemniaki ( najlepiej pozostawione z poprzedniego dnia – nie będą tak wodniste) przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę oraz drożdże wymieszane z mlekiem i odrobiną cukru
Zagniatamy ciasto, pozostawiając je na godzinę do wyrośnięcia, po godzinie wyjmujemy ciasto na stolnicę dodajemy sól, zagniatamy i pozostawiamy jeszcze na 10 minut

po tym czasie ciasto dzielimy na średniej wielkości kulki, z których formujemy cienkie placki wielkości dłoni,

placki umieszczamy w rondlu z olejem rozgrzanym do 175stC i smażymy z każdej strony na złoty kolor :)

Wspominałem też o winie … o nim będzie trzeci odsłona, już za tydzień zabiorę Was w podróż do Badacsony gdzie posmakujemy domowych win oraz na półwysep Tihany a tam niespodzianka … pyszna niespodzianka :) ... za tydzień ugotujemy też węgierski Gulyás !!

jó étvágyat és hamarosan találkozunk :)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto