Wielkanoc w Jastrzębiu. Mamy dla Was cztery przepisy na świąteczne przysmaki. Podzielli się nimi uczniowie z ZS nr 2 [PRZEPISY]
Przepisy wielkanocne:babka piaskowa z kakao i polewą czekoladową uczennicy Agaty Wrzesień
Składniki: mąka pszenna (150 g), skrobia ziemniaczana( 150g), masło (300g), cukier puder (200 g), jajka ( 4 sztuki), kakao (2 łyżki), szczypta soli, gorzka czekolada (1 tabliczka). Sposób przygotowania: nastaw piekarnik na 160°C, przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj masłem i obsypać mąką, w misce wymieszaj mąkę pszenną że skrobia ziemniaczana, oddziel białka od żółtek, następnie zmiksuj masło ze szczyptą soli do uzyskania kremowej konsystencji, nie przerywając dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę wraz ze skrobią dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj do połączenia się składników. Ubij pianę z białek, a następnie za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec oddziel 1/3 ciasta i dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj. Obie części ciasta przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160°C przez 60 min. W rondelku rozpuść masło dodaj rozdrobniona czekoladę i mieszaj do momentu połączenia się składników. Po upieczeniu polej babkę polewą i odstaw do ostygnięcia.