Uczennice pierwszej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych uzyskały trzecie miejsce w finale konkursu „Śląski Przegląd Zawodów 2018” w kategorii „Zdrowe żywienie to zdrowe pokolenie”.
Konkurs odbył się w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny w Koszęcinie. Zadaniem konkursowym było przygotowanie stoiska prezentującego umiejętności uczniów wraz z pokazami tych umiejętności.
Uczennice Korfantego - Martyna Cięciała, Alicja Młynarczuk, Wiktoria Sak z klasy 1 dT zaprezentowały bezę z aquafaby (płynu z ciecierzycy), sushi z mango, awokado, łososiem i szparagami, pierogi ze szpinakiem i fetą. Wśród gimnazjalistów i uczniów szkół podstawowych odwiedzających nasze stanowisko dużą popularnością cieszyły się pizzerinki oraz smoothie owocowo-warzywne, np.: z jarmużu i banana z dodatkiem syropu klonowego.
- informują Emilia Antończyk i Anna Labza
Pierwszym etapem konkursu był montaż filmu w kategorii „Zdrowe żywienie to zdrowe pokolenie”. Film powstał przy udziale klas gastronomicznych (klasa 1dT, 2cT, 3dT, 2AZS) z pomocą nauczycieli przedmiotów zawodowych. Nagranie i montaż filmu to dzieło Daniela Błatonia z klasy 2aLO.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?