Świąteczny barramundi
Okoń morski, czyli barramundi, jest wyśmienitą rybą o fantastycznym smaku, pierwszy raz jadłem go w warszawskim Amber Roomie. I to właśnie z tej najlepszej restauracji w Polsce pochodzi ten przepis, polecam go szczególnie miłośnikom nowych smaków na świątecznym stole.
SKŁADNIKI:
2-3 filety barramundi
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego
imbiru
sok z 1 cytryny
około 60 gram suszonejżurawiny
1 łyżka cząbru
2 łyżki masła
sól, pieprz, olej
Płaty okonia myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie skórę, czosnek i imbir kroimy w cienkie plasterki. Barramundi nacieramy czosnkiem solą i pieprzem. Z żurawiny, czosnku i imbiru oraz masła przygotować sos, dusząc wszystkie składniki do miękkości. Naczynie do zapiekania (najlepiej gliniane) smarujemy masłem i olejem. Układamy płaty ryby skórką do dołu, następnie rybę kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy na 3 godz. do lodówki. Następnym krokiem jest wstawienie ryby do piekarnika nagrzanego do 200 C. Barramundi pieczemy 10 minut, po czym polewamy go wcześniej przygotowanym sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-12 min. Podajemy w towarzystwie purre z marchewki i fasoli szparagowej z lampką dobrego wina.
Coś innego...świątecznego
Kilka dni temu na wiedeńskim jarmarku adwentowym jadłem wspaniałe kasztany. Bardzo lubię przygotowywać je w domu, szczególnie w okresie świątecznym, tych którzy jeszcze ich nie próbowali, serdecznie do tego zachęcam. Kasztany
bez problemu można kupić w dużych marketach, należy tylko zwrócić szczególną uwagę na ich jakość i świeżość.
Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i wycieramy do sucha, każdego kasztana należy naciąć w poprzek i ułożyć nacięciem do dołu w garnku, do którego następnie wlewamy wrzątek tak , żeby zakryć całkowicie kasztany. Gotujemy 15-17 minut. Kasztany odcedzamy, studzimy i przekładamy do formy do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w 220 C przez 15 minut na najniższej półce. Jemy dopiero po wystudzeniu
Migdałowy łosoś
Łosoś to dostojny gość na wigilijnym stole. Zachęcam do przygotowania go
w podany niżej sposób.
SKŁADNIKI:
2 filety z łososia bez skóry
sól, pieprz
sok z cytryny z dodatkiem
skórki z cytryny ( 1/2 łyżeczki)
oliwa extra vergine
świeży rozmaryn
płatki migdałów
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy skórką cytrynową, doprawiamy solą i pieprzem. Potem należy go skropić oliwą z pierwszego tłoczenia. Łososie należy ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać płatkami migdałów a na samej górze ułożyć roztarte w dłoniach gałązki rozmarynu i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 12-15 min. Proponuję podać łososia w towarzystwie ziemniaczków pieczonych w rozmarynie z lampką węgierskiego wina.
Panettone
Mój przyjaciel Antonio - wspaniały Włoch, genialny kucharz, poczęstował mnie kilka lat temu świąteczną babką drożdżową zwaną w Italii Panettone Proste ale. To niebiańsko pyszne ciasto.
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki
5 dag drożdży
10 łyżek cukru
szklanka mleka
kostka masła
5 żółtek
gałka muszkatołowa
skórka otarta z 1 cytryny
po 10-12 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
10-12 dag rodzynek
masło
sól
Drożdże wymieszać z 4 łyżkami letniej wody i odstawić na pół godziny.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 min.
Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 8 godzin. Po wspomnianym czasie dodać skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagnieść. Następnie uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Pergamin ten ma dwa zadania. Po pierwsze zapobiec przypieczeniu, a po drugie przedłużyć ścianki formy, dzięki czemu babka wysoko wyrośnie i osiągnie charakterystyczny, pionowy kształt. Teraz należy ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze 200 C.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?