MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twardnik japoński, twardziak jadalny, shiitake, shitake lub...
fot. novajiang/pixabay.com

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Shitake

Twardnik japoński, twardziak jadalny, shiitake, shitake lub xiang gu (Lentinula edodes) to ceniony składnik kuchenny, będący jednocześnie surowcem do produkcji preparatów leczniczych. Jest uprawiany w Polsce, a także dostępny w postaci suszonej.

Shiitake obfituje w związki antyoksydacyjne i stymulujące odporność, i jest stosowany przy zmęczeniu, niskim poziomie energii i libido. Zawiera m.in. fityniany niszczące gronkowca złocistego i inne bakterie, a także pierwotniaki.

Obecny w shitake beta-glukan o nazwie lentinan ma najsilniejsze działanie antynowotworowe wśród poznanych grzybowych polisacharydów i jest stosowany nawet dożylnie. Zastosowany w ramach terapii nie tylko hamuje wzrost raka, ale też powoduje jego regresję i zwiększa przeżywalność pacjentów z nowotworami żołądka i jelita grubego, co udowodniono m.in. na łamach „Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry”.

Pozyskiwany z shiitake kompleks AHCC, tzw. aktywny związek hemicelulozy, zwalcza wirusa HPV (brodawczaka ludzkiego), który przyczynia się do rozwoju raka szyjki macicy – jego całkowite usunięcie z ustroju jest możliwe już po 3-6 miesiącach przyjmowania preparatu z twardnika.

Zobacz również

"Trzecia część nocy" 25 czerwca w Kinie Pod Baranami

NOWE
"Trzecia część nocy" 25 czerwca w Kinie Pod Baranami

Biała nutria zamieszkała nad zalewem kluczborskim. Albinos nie boi się ludzi

NOWE
Biała nutria zamieszkała nad zalewem kluczborskim. Albinos nie boi się ludzi

Polecamy

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta

HIT DNIA
Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta

Taką konfiturę smażyły nasze babcie. Jest gęsta, słodka i pyszna. Niebo w gębie!

Taką konfiturę smażyły nasze babcie. Jest gęsta, słodka i pyszna. Niebo w gębie!