6 z 19
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/de/e1/5d66763603eec_o_large.jpg)
fot. JaStra/pixabay.com
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Smardz
Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę gucchi, znany jest nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej ceny, a także z faktu, że w Polsce jest chroniony (podobnie jak ceniona przez smakoszy i kosztowna trufla).
Smardz ma wyjątkowo silne działanie hamujące przewlekły stan zapalny, pod względem skuteczności porównywane z diklofenakiem, o czym czytamy w „Current Science”. Obfituje w wapń i potas, a zawarte w nim polisacharydy stymulują odporność.