Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trująca ryba, macki ośmiornicy i gałka muszkatołowa. Uważaj na to jedzenie! Najniebezpieczniejsze potrawy na świecie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szpinak jedzony w nadmiarze może być szkodliwy dla osób chorujących na nerki. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć galerię zdjęć.
Szpinak jedzony w nadmiarze może być szkodliwy dla osób chorujących na nerki. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć galerię zdjęć. Anna Kaczmarz/Dziennik Polski/Polska Press
Wiele dań wymaga kunsztu i wiedzy w trakcie ich przyrządzenia. Jeden niewłaściwy ruch może doprowadzić do szkodliwych skutków zdrowotnych, a nawet doprowadzić do śmierci. Oto najniebezpieczniejsze potrawy na świecie.

Niebezpieczne składniki przeznaczone do spożycia znane są na całym świecie. Niektóre owoce i warzywa są trujące przez zawarte w nich substancję, inne zawierają w składzie larwy lub wywołują silne alergie.

Kliknij w przycisk i zobacz w galerii 10 najbardziej niebezpiecznych potraw, owoców i warzyw

10 najniebezpieczniejszych potraw na świecie

Ryba fugu
Azjatycka ryba rozdymka to frykas spożywany w kuchni japońskiej. Dania z wykorzystaniem tej ryby są uznawane za luksusowe. Wysoki koszt posiłku związany jest z wyspecjalizowanymi umiejętnościami kucharza. W przeciwnym razie ten rarytas może być śmiertelnym doświadczeniem. Wprawiony szef kuchni musi dokładnie usunąć truciznę zawartą w rybie. Za danie wykonane z fugu w Japonii trzeba zapłacić około 5000 yenów, czyli 17 250 zł.

Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu

Gałka muszkatołowa
Każdy z nas zna gałkę muszkatołową jako popularną przyprawę. Dodaje się ją do ciast czy sosów serowych, a świeżo startą gałką doprawia się makaron ze szpinakiem. Jednak podczas jej użycia zaleca się szczególną ostrożność podczas dawkowania. Zawarta w gałce muszkatołowej mirystycyna ma działanie rozluźniające podczas np.: bólów stawów. Jednak nawet najwięksi miłośnicy jej smaku i aromatu nie powinni przekroczyć około 30 g dziennie. Przedawkowanie może skończyć się mdłościami, bólem głowy, obniżeniem ciśnienia i palpitacją serca.

Rabarbar
W maju i czerwcu chętnie sięgamy po rabarbar, dodając go do ciasta lub kompotu. Rzewień jednak należy dozować sobie w codziennym jadłospisie. Szczególnie osoby chorujące na nerki powinny uważać na zawarty w rabarbarze kwas szczawiowy. Gdy kwas gromadzi się w nerkach, trudniej wchłania się do organizmu żelazo, wapń i magnez.

Casu marzu
Włoski przysmak pochodzący z Sardynii to rodzaj owczego sera. Znany jest na całym świecie za sprawą użycia do przygotowania żywych larw much. Żywotność larw stanowi test świeżości specjału. Jeżeli czerwie nie ruszają się, to ser już nie jest świeży. Śmiałkowie powinni jeść go z najwyższą ostrożnością, gdyż żywe larwy są bardzo ruchliwe. Mogą nawet skoczyć na wysokość 15 centymetrów.

Szpinak
Tak jak rabarbar szpinak zawiera szczawiany. Szpinak najlepiej łączyć z produktami bogatymi w witaminę B6 i pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody. Na szczawiany powinny też uważać kobiety w ciąży. Spożywany w nadmiarze bez kontroli lekarza, może spowodować przekrwienie miednicy.

Pangium edule
Drzewo rosnące w Azji Południowo-Wschodniej. Roślina tworzy wielkie, trujące owoce. Metoda uzdatniająca je do spożycia polega na ich fermentowaniu. Najpierw się je gotuje, a potem zakopuje w ziemi na 40 dni. Przez ten czas zawarty w nich cyjanowodór rozkłada się, nie stanowiąc zagrożenia dla człowieka.

San-nakji
Koreańskie danie podawane z pokrojonej na kawałki żywej ośmiornicy. Macki zwierzęcia wciąż ruszają się na talerzu podczas podawania. Posiłek polewa się olejem sezamowym i posypuje się prażonymi nasionami sezamu. Przyssawki ośmiorniczki są ciągle aktywne i w trakcie jedzenia mogą przyczepić się do gardła, jamy ustnej i przełyku smakosza. Może to spowodować zadławienie i uduszenie. Danie najlepiej jeść precyzyjnym szybkim ruchem i nie spożywać w trakcie alkoholu.

Czarny bez
Owoce czarnego bzu zjedzone na surowo mogą powodować problemy zdrowotne. Pierwszymi objawami zatrucia są zawrotny głowy, mdłości, osłabienie i ból brzucha. Mogą też pojawić się duszność, palpitacja serca i wymioty. Owoce czarnego bzu należy jeść tylko i wyłącznie po ugotowaniu. Na przykład jako syrop do rozgrzewającej herbaty.

Hákarl
Tradycyjny posiłek kuchni islandzkiej. Hákarl składa się z mięsa rekina grenlandzkiego, który jest peklowany i zostawiony do tzw. sezonowania (czyli suszenia) przez trzy lub pięć miesięcy. Dzięki takiej metodzie przyrządzania z ryby eliminowany jest mocznik i tlenek trimetyloaminy. Dzięki takiej mieszaninie substancji rekin nie zamarza w lodowatej wodzie Islandii. Jednak dla ludzi taka dawka stężenia substancji trujących mogłaby okazać się śmiertelna.

Skorupiaki
Ostrygi rzadko są wymieniane jako silny czynnik powodujący alergię. Jednak jeśli miłośnik owoców morza jest uczulony na skorupiaki, to ostrygi mogą wywołać gwałtowną reakcję organizmu. W łagodniejszych przypadkach kończy się na duszności, w poważniejszych są to przypadki nawet śmiertelne. Przed ich zjedzeniem warto wiedzieć, czy lepiej ich unikać.

Zobacz najniebezpieczniejsze potrawy, owoce i warzywa na świecie
Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Trująca ryba, macki ośmiornicy i gałka muszkatołowa. Uważaj na to jedzenie! Najniebezpieczniejsze potrawy na świecie - Strona Kuchni

Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto