Wielkanoc w Jastrzębiu. Mamy dla Was cztery przepisy na świąteczne przysmaki. Podzielli się nimi uczniowie z ZS nr 2 [PRZEPISY]
Przepisy wielkanocne: mazurek z czarną porzeczką Martyny Feliszek
Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki, 20 dag margaryny, 2 jajka, 1 łyżeczka czubata sody, 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki śmietany. Masa: 0,5 litra mleka, 4 łyżki mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru pudru olejek migdałowy, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany 18%. dodatki do ozdobienia (migdały, orzechy, kokos, itp.). Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 placki. Masa: z mleka i mąki ugotować budyń. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i dodać olejek migdałowy. Pierwszy placek przełożyć dżemem. Na drugim rozprowadzić masę budyniową. Przykryć 3 plackiem. Polewa: margarynę, cukier puder, kakao i śmietanę rozpuścić i ciepłą wylać na wierzch ciasta. Na koniec udekorować ulubionymi składnikami.