Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jastrzębie-Zdrój: restauracje już czekają na klientów. Byliśmy w Starym Zdroju, gdzie w poniedziałek ustawiano ogródek letni

Jacek Bombor
Jacek Bombor
Jastrzębie-Zdrój: restauracje już czekają na klientów. Menadżerka Starego Zdroju zapewnia, że już wszystko gotowe
Jastrzębie-Zdrój: restauracje już czekają na klientów. Menadżerka Starego Zdroju zapewnia, że już wszystko gotowe Jacek Bombor/Dziennik Zachodni
Jastrzębie-Zdrój: restauracje już czekają na klientów. Byliśmy w Starym Zdroju, gdzie w poniedziałek ustawiano ogródek letni, a w środku pojawili się już pierwsi klienci.

Jastrzębie-Zdrój: restauracje już czekają na klientów. Byliśmy w Starym Zdroju, gdzie w poniedziałek ustawiano ogródek letni, a w środku pojawili się już pierwsi klienci

To już pewne, Jastrzębie-Zdrój budzi się do życia. W poniedziałek, 18 maja, pootwierane puby, kawiarnie, restauracje, które czekają na klientów. Nasz dziennikarz był w popularnej restauracji Stary Zdrój, gdzie praca na przyjęcie klientów trwała na całego.

W Starym Zdroju restauracja w środku już przygotowana, stoliki ustawione tak, by na przestrzeni 4 metrów, mógł przebywać jeden klient.

- Biorąc pod uwagę powierzchnię, na sali może przebywać 45 osób u nas. Długa była przerwa, mamy nadzieję, że szybko wróci do normy. Wszyscy już bardzo tęskniliśmy za pracą i za klientami – powiedziała nam menadżerka restauracji, pani Monika Bednarczyk.

Także obsługa przygotowana, po każdym kliencie stoliki są dezynfekowane, kelnerki noszą oczywiście maseczki i rękawiczki. Ze stołów musiały też zniknąć ozdoby, elementy dekoracji. W toaletach obowiązkowo środki do dezynfekcji.
W Zdroju w poniedziałek, 18 maja, można było spotkać wielu spacerowiczów. Jagódka serwuje smakołyki na wynos, na lody połasiła się pani Aneta z synami - Macikiem i Krzyśkiem - których spotkaliśmy na rowerowym wypadzie. Usiedli na skwerku przy Jagódce. - Super pogoda, trzeba wykorzystać – mówi nam pani Aneta. mieszkanka dzielnicy. Aneta.
W samej kawiarni jeszcze dzisiaj zamknięta była sala ze stolikami w środku. - Szef zdecyduje, kiedy otwieramy – usłyszeliśmy.

Wiele osób już dziś zastanawia się, co jest dozwolone, a co nie. Nowy reżim sanitarny określa np. tak szczegółowe kwestia jak wyjście do toalety, kolejki, odległość od stolików i z kim będziemy mogli przy nich usiąść.
Wśród wymogów i zaleceń dla barów i restauracji są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto