18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepisy na Wielkanoc

Michał Bałazy
Święta … mam nadzieję że wszyscy czekają na nie podobnie jak ja. Poza możliwością przygotowania świątecznych dań, ciast i innych, jest to czas, który w końcu mogę spędzić z rodziną, a to cieszy mnie najbardziej :) Na tę specjalną okazję przygotowałem kilka propozycji, by świąteczny stół wspaniale pachniał i wybornie smakował wierzę że i wy skorzystacie z pomysłów na wyjątkowe świąteczne smakołyki :)

Tradycyjne jajeczko z nietradycyjnym farszem :)

dla 4 osób:

4 jajka
15 dag łososia norweskiego wędzonego
4 łyżki majonezu
5 dag serka topionego
sok z 1/4 cytryny

jajka gotujemy na twardo, obieramy, płuczemy i przecinamy na połówki tak by każda część jajka zawierała połowę żółtka :)

żółtka wybieramy do miseczki dodajemy pociętego łososia, sok z cytryny oraz serek topiony blendujemy do osiągnięcia gładkiej masy na koniec dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy, jeśli posiadamy szprycę cukierniczą, używamy jej do dekoracji jajek naszą pasta, jeśli nie posiadamy, musimy przygotować ją sobie sami :)
jest na to kilka sposobów jeden z nich to złożenie papieru do pieczenia w kilka trójkątów i odcięcie koniuszka dzięki czemu po napełnieniu „tuby” uzyskamy domową szprycę :)

jajka możemy posypać szczypiorkiem , będzie świątecznie i wiosennie :)

Żurek wielkanocny

pęczek włoszczyzny
30 dag wędzonej kiełbasy
5 dag wędzonego boczku
0,5 l zakwasu na żur
4–5 suszonych grzybów
3–4 ząbki czosnku
2–3 łyżki kwaśnej śmietany
2 liście laurowe
5–6 ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól, pieprz

Włoszczyznę obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki wkładamy do garnka, zalewamy 1,2 litra wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut. Po ugotowaniu wywar musimy przecedzić... następnie dodajemy umyte i namoczone i pokrojone grzyby oraz podsmażoną kiełbasę i boczek dodajemy przyprawy do smaku.

Zakwas żurku wlewamy do garnka z wywarem całość od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia, na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, roztartym z solą i czosnkiem oraz śmietaną.

Świąteczna pierś indyka

1,3 kg piersi z indyka (1 duża)
2 łyżki sosu worcester
3 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
1 puszka brzoskwiń w syropie
sos tao tao słodko pikantny

Pierś musimy dobrze opłukać, włożyć do garnka, dodając 2 łyżeczki soli następnie zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. W osobnym garnku przygotujemy marynatę : sos worcester, miód oraz ocet. Marynatę doprowadzamy do wrzenia po czym odstawiamy z ognia do wystygnięcia.
Pierś wyciągamy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie umieszczamy naszą pieczeń w woreczku i zalewamy marynatą, woreczek szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na całą noc
Piekarnik nagrzać do 200 st C Mięso wyjmujemy z woreczka, marynaty nie wylewamy, wlewamy ją do miseczki. Mięso wkładamy do rękawa piekarniczego, podlewamy 4 łyżkami sosu tao tao zmieszanego z syropem z brzoskwiń. Rękaw wiążemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę piekarnika redukujemy do 170 st C i pieczemy około 80 minut. t. Jeśli mamy termometr kucharski możemy sprawdzić czy mięso jest już upieczone ( temperatura wewnątrz powinna sięgać 60 st C).
Sos który powstał po upieczeniu mięsa mieszamy z wcześniej odlaną marynatą i zagęszczamy odrobiną mąki, można podlać słodką śmietanką
podajemy z ziemniaczkami pieczonymi lub obsmażanymi kluskami w towarzystwie domowych buraczków … pycha :)

i oczywiście coś słodkiego bo coż by to była za Wielkanoc bez mazurka czy babki :)

Mazurek szybki i prosty … dla każdego :)
będziemy potrzebować :
1 szkl. mąki tortowej,
1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej,
1 cale jajko,
2 łyżki cukru pudru,
3-4 łyżki śmietany,
aromat pomarańczowy

czekolada deserowa
kandyzowana skorka pomarańczowa,
kandyzowane wisienki,
płatki migdałowe,
Z mąki masła jaja cukru pudru i śmietany zagniatamy i wyrabiamy ciasto, ciasto powinno być dobrze wyrobione i niezbyt mokre gdyby tak było możemy podsypać odrobinę mąką. Następnie ciasto formujemy w kulkę , umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 25 -30 min.

Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i umieszczamy na blaszce, z reszty ciasta robimy brzegi
i dekorujemy je końcówką widelca.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do temperatury 190 st. C piekarniku przez około 15 min, aż stanie się złociste...
po ostudzeniu nasz mazurek wymaga udekorowania i tę kwestię pozostawiam wszystkim czytelnikom :) najlepiej dekorować wspólnymi siłami zachęcając do tego dzieci
Można na przykład roztopić czekoladę z małą ilością śmietanki 18% i wylać ją na nasze ciasto tworząc następnie wzorek z kandyzowanych skórek z pomarańczy, kandyzowanych wisienek i uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Wspaniała zabawa dla całej rodziny :)

Świetną zabawą jest też malowanie jajek :) nie zapomnijcie o tym :)
kochani święta tuż tuż... jak zwykle będzie to czas wielkiego gotowania, sprzątania i oby w tym wszystkim nie zabrakło ukojenia duszy :)

a skoro o duszy mowa … podczas każdej podróży kulinarnej proponuję Wam poza gotowaniem przeróżnych smakołyków, odwiedzenie ciekawych miejsc, posłuchanie interesującej muzyki, zobaczenie dobrego filmu... dziś chciałbym polecić Wam wizytę w miejscu, które absolutnie uwielbiam i napisać coś o formie sztuki która zaraz po gotowaniu jest poezją mojej duszy.

Zarówno ja jak i moja skądinąd wspaniała żona zakochaliśmy się w Teatrze Polskim w Bielsku- Białej kilkanaście lat temu i miłość ta kwitnie z każdym miesiącem :) Teatr ten jest miejscem szczególnym z wielu powodów, zacznę od tego drugorzędnego ale równie ważnego. Teatr Polski już jako budynek sam w sobie jest fantastyczny, zadbany, pięknie urządzony, czerwone aksamity, złocenia, wspaniałe zdobnictwo nawiązujące do epoki.

W tym uroczym miejscu odbywa się jednak coś znacznie bardziej ważnego, kiedy drzwi zamykają się a dźwięk ostatniego dzwonka oznajmia rozpoczynający się spektakl – przenosimy się do innego świata, którego żadna inna sztuka ani malarstwo ani film nie jest w stanie oddać tak pięknie jak teatr. Kiedy pomyślę o dziesiątkach chwil wzruszeń których nie dało się w żaden sposób opanować, o setkach momentów w których śmiałem się tak bardzo że już trudno było rozpoznać czy pozostała część widowni śmieje się z mojego zaraźliwego śmiechu czy też zostali rozbawieni podobnie jak ja :) to dziękuję Bogu że obdarzył aktorów Teatru Polskiego w Bielsku tak wielkim darem, dziękuję że są ze ich mam. Nie sposób opisać nawet części spektakli które obejrzeliśmy, trudno też nie tęsknić za tymi, które już zniknęły z afisza chociażby fenomenalne „Allo, Allo” z najlepszym aktorem teatralnym jakiego poznałem – Kazimierzem Czaplą w roli Rene i cudowną, olśniewającą Jadwigą Grygierczyk w roli Edith :) .

Wspaniałym wydarzeniem są też co roczne sylwestrowe noce w teatrze... zawsze kiedy wspominam sylwestrową galę „festiwale festiwale” przychodzi mi na myśl Adam Myrczek w złotej długiej sukni zjeżdżający spod sufitu na huśtawce śpiewając Enigmę Amandy Lear :) :) :) a jakiej huśtawki uczuć dostarczają „ Dziewczyny z kalendarza” od łez przez śmiech i to niesamowite poczucie spełnienia jakiegoś podbudowania wiary w siebie i otaczający nas świat, cudownie cudowni ... ajj o spektaklach teatralnych i tym zespole artystów (kierowanym przez Roberta Talarczyka) mógł bym pisać w nieskończoność ale miała to być tylko zachęta więc niech tak pozostanie.
Zachęcam do rezerwacji biletów (należy to zrobić sporo wcześniej gdyż w odróżnieniu od innych teatrów ogólnoświatowy kryzys do Teatru Polskiego w Bielsku nie dotarł :) i najczęściej można usłyszeć : wolnych miejsc - brak) w kwietniu polecam : trudniejszy repertuar - Miłość w Konigshutte – kontrowersyjny spektakl przedstawiający relacje jakie panowały tuż po wojnie na śląsku, pokazujący prawdę, o której prawdopodobnie nie wielu z nas wie...
Coś lżejszego – Mayday 2 ale to tylko dla tych, którzy byli już na spektaklu Mayday.

Gwarantuję, że przepona będzie miała problem :) niesamowicie zabawny spektakl, kontynuacja historii osobnika prowadzącego podwójne życie... zobaczcie jak to jest żyć w trójkącie :)
ja bilety już mam, moja ulubiona loża z doskonałym widokiem na scenę czeka :) a ja jużnie mogę się doczekać … jak zawsze zresztą....

po więcej informacji zapraszam na www.teatr.bielsko.biala.pl tam również możecie przeczytać kilka moich recenzji.

Zdrowych, wesołych, smacznych i teatralnych świąt Wielkiej Nocy, kłaniając się nisko życzę

Michał Bałazy

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto