Michał Bałazy zdradza przepisy na pyszne dania. Dziś w "Kuchni z Michałem Bałazym" bób w roli głównej
Bób – to niekwestionowany król wśród roślin strączkowych – wspominał go już Piliniusz Starszy w pierwszym wieku naszej ery … malarze umieszczali go na swoich dziełach … teraz, jest dostępny w bardzo dobrej cenie, więc cieszmy się Bobem – sezon jest krótki :)
Bób jest jednym z najzdrowszych warzyw, świeży ma najwięcej składników odżywczych.
Owoce bobu to dość dużych rozmiarów strąki, w każdym z nich znajdziemy od 3 do 5 nasion w charakterystycznym nerkowatym kształcie, i to właśnie one są skarbnicą witamin i minerałów. Bardzo młode ziarna pojawiają się w sprzedaży początkiem lata, mają jasny, zielony kolor i można spokojnie zajadać się nimi na surowo. Te bardziej dojrzałe należy wcześniej obgotować.
Wspomniałem o wartościach odżywczych bobu – ta roślina strączkowa zawiera dużą ilość węglowodanów oraz białka, ponadto znajdziemy w niej witaminy B1, B2, C, PP i prowitaminę A jest też źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i karotenu :)
Bób dostarcza dużą dawkę błonnika pokarmowego, bardzo ważnego składnika diety, który skraca czas trawienia i poprawia perystaltykę jelit, co dla osób dbających o linię jest szczególnie ważne :) a skoro o linii mowa :) ugotowany bób ma około 80 kcal w 100 g
Zachęcam do wypróbowania dwóch przepisów na moje ulubione dania z bobem
Gotujemy bób.
najważniejszą sprawą podczas gotowania bobu jest jego nie przegotowanie , gdyż rozgotowany nie jest smaczny i traci swoje wartości
pamiętajmy o jednej zasadzie – po około 13-14 minutach od wrzucenia bobu na gotującą lekko posłodzoną i osoloną wodę wyjmijmy 2 -3 nasiona i sprawdźmy ich twardość
w zależności od okresu w którym zakupimy warzywo, bób będzie gotowy po 10, 15 lub 20 minutach
bardzo młody bób nie wymaga obierania, kiedy jednak będziemy gotować bób sierpniowy dobrze będzie, po ugotowaniu, usunąć osłonkę nasion :)
Bób po polsku z masłem i chrupiącą bułką tartą
składniki:
1kg bobu
1/4 kostki masła
6 łyżek bułki tartej
sól
cukier
Bób gotujemy do miękkości ( około 15-17 minut) , lub jeśli jest bardzo młody, blanszujemy 3-4 minuty w gorącej posłodzonej i osolonej wodzie
na patelni roztapiamy masło, po chwili dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając ją delikatnie na patelni przy się nie przypaliła
polewamy bób masełkiem z chrupiącą bułką tarta i delektujemy się wyśmienitym smakiem tego dania , popijając je najlepiej kompotem z rabarbaru :)
Sałatka z bobu z grillowanymi pomidorkami cherry i serem feta
składniki:
1 kg bobu
1 kostka sera typu feta
1 opakowanie 250 g pomidorków cherry
świeży rozmaryn
świeży koper
główka czosnku
oliwa z oliwek lub olej lniany
oliwki
Bób gotujemy al'dente sprawdzając jego twardość po 12 minucie gotowania,
( do wody można dodać pęczek kopru ) ...
w międzyczasie myjemy pomidorki cherry kroimy je na połówki i grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub umieszczamy w piekarniku na 15 minut w temp. 180st C
dodając świeży czosnek i gałązkę rozmarynu
fetę, najlepiej oryginalną grecką ( dostępna w delikatesach) kroimy w niewielkie kostki
ugotowany, obrany bób układamy na talerzu, dodajemy pomidorki, fetę oraz jeśli lubimy – oliwki, zielone lub czarne wedle uznania :)
polewamy sosem na bazie oliwy lub oleju lnianego, wody, siekanego koperku i soli morskiej
taka sałatka może z powodzeniem zagościć na stole znakomitości podczas wykwintnego przyjęcia, jest bardzo smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?