Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znany kucharz z Jastrzębia, zdradza przepisy na dania z grilla

Michał Bałazy
Niektórzy już rozpoczęli a inni dopiero rozpoczną majowe leniuchowanie :) a co za tym idzie drodzy czytający - gorący sezon grillowy czas zacząć :) Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych form spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi jakie znam :) ponieważ należę do ludzi których zima nie napawa optymizmem :) szalenie cieszę się że ten czas już za nami. Jest cieplej będzie jeszcze cieplej …. grillujemy

Kochani na grillu może znaleźć się prawie wszystko od warzyw przez mięso, kiełbasę, kaszankę a na owocach morza i rybach skończywszy

dziś przedstawiam wam kilka pomysłów na udanego grilla

karkówka po zbójnicku

1,5 kg karkówki
sól peklowa
liść laurowy
ziele angielski
4 marchewki
1 seler
3 główki czosnku
4 op soli pekolwej
piwo
papryka słodka
papryka ostra
miód
sos słodko pikantny

karkówkę na grilla najlepiej przygotować około 7 dni przed planowaną biesiadą :) mięso kroimy na steki grubości około 1,5 cm układamy w misce i zalewamy peklą – 3 litry wody ,180 g soli peklowej ,10 ziarenek ziela angielskiego, 6-8 liści laurowych, marchewki, seler
oraz główki czosnku cięte w poprzek...

miskę z mięsem wkładamy do lodówki na 5 dni, ostatnie 2 dni mięso „kąpiemy” w marynacie przygotowanej z 1 szklanki piwa, 3 łyżek musztardy, 5 ząbków roztartego czosnku, 2 łyżek papryki słodkiej, 1 łyżki papryki ostrej, 2 łyżek miodu i 5 łyżek sosu słodko pikantnego

kiedy minie 7 dzień nasza karkówka będzie idealnie nadawała się na ruszt :) zanim jednak ją tam umieścimy, nacinamy mięso w dwóch miejscach i przewijamy cienkimi plastrami boczku

a teraz …. sssssssss miło skwierczy prawda ? :) do tak przygotowanej karkówki idealne będą ogórki kiszone … ale takie od babci, chrupiące, pachnące ….pyszne :)

warzywa z grilla

i tu zaczyna się temat, który tygrysy lubią najbardziej :) tak jak wspomniałem prawie wszystko nadaje się na grilla, no może poza kotem sąsiada :)
ale wróćmy do warzyw …

proponuję wypad na pobliski bazarek i zaopatrzenie się w następujące pyszności

bakłażan ( wybieramy małe dorodne bakłażany bez przebarwień)
cukinia ( i w tym wypadku rozmiar będzie miał znaczenie :) wybieramy średnie lub mniejsze sztuki
cebula
papryka czerwona ( na razie ma astronomiczną cenę ale kwestia kilku dni i wszystko powinno wrócić do normy :) )
papryka żółta
czosnek ( kilka ząbków świeżego polskiego pysznego czosnku)

warzywa myjemy i kroimy, cukinię i bakłażana w plastry około 1,5 cm grubości, cebulę dzielimy na 4 części, paprykę czerwoną na osiem podobnie paprykę żółtą a czosnek będziemy grillować
w skorupce …

cukinię i bakłażana smarujemy mieszanką oliwy z oliwek z solą, tymiankiem i rozmarynem zostawiamy na kilka godzin …

i najwspanialszy moment – smażenie :) jeśli jest zimno to korzystamy z patelni grillowej a jeśli pogoda zachęca do rozpalenia grilla to jak najbardziej skorzystajmy z tej możliwości i usmażmy warzywka na ruszcie :) obracając je co kilka chwilc (uwaga -czosnek grillujemy w całości a następnie wyciskamy go na bagietkę )

pstrąg z grilla

jest kilka godnych polecenia miejsc w naszym mieście gdzie bez problemu kupimy świeża rybę …

pstrąga najczęściej kupujemy wypatroszonego, jedyne co jeszcze trzeba zrobić to oczyścić go z łusek i usunąć oczy … wiem wiem :) mało interesujące zajęcie :)

teraz solimy rybę wewnątrz i nacieramy solą na zewnątrz , do środka wkładamy posiekany czosnek kilka plasterków cytryny oraz koper, zostawiamy rybę na 3-4 h w lodówce

kiedy czas minie, smarujemy rybę olejem i wrzucamy na ruszta :)

proponuję podać z surówką z kapusty kiszonej i dipem z cebuli i kwaśnej śmietany

na deser...

polecam grillowane banany podane z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi … bajka :)

do tak sielskiego klimatu doskonale będzie pasowało lekkie różowe wino, kilka dni temu będąc w czeskiej Pradze, uczestniczyłem w genialnym wydarzeniu – festiwal różowych win 2013 … skosztowałem wielu, wybrałem jedno :) - czeskie, różowe wino, produkowane przez rodzinę Uherek, fantastyczne … delikatne ciepłe, słoneczne wino o kwiatowym bukiecie i owocowym aromacie … polecam :)

kochani z serii odrobina kultury na ten tydzień – dwie propozycje

- zapraszam Was bardzo serdecznie do Teatru Polskiego w Bielsku – Białej, tym razem na sztukę „Cesarz Ameryki” w reżyserii Jacka Głąba – opowieść o wielkiej fali emigracji, o radości, smutku, wsparciu ale też ludzkiej podłości …
Ja zobaczę popremierowy spektakl już w środę i przyznam że nie mogę się już doczekać …

serdecznie zachęcam do rezerwacji biletów na kolejne terminy gdyż jak to zazwyczaj bywa
w Bielskim Teatrze – o miejsca nie jest łatwo :)

obowiązki niestety nie pozwolą mi wziąć udziału w innym wydarzeniu, na które być może wybiera się ktoś z Was :) Andre Rieu będzie koncertował w Polsce, 9 maja w Łodzi i 10 Maja w Gdańsku … jeśli będziecie uczestniczyć w tym wydarzeniu napiszcie do mnie koniecznie, na pewno będą to genialne koncerty

a tu coś na zachętę : http://www.andrerieu.com/en/video/official-video-20

piszcie też jeśli chcielibyście podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat kuchni, szeroko pojętej gastronomi, kultury smaku i jedzenia, czekam na wasze maile : [email protected]

Pozdrawiam
Michał Bałazy

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto