Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym
potrzebujemy:
polędwiczkę wieprzową ( około 350 g)
200-250 g świeżych kurek
natka pietruszki
świeży rozmaryn
śmietanka słodka 18%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek ( 150 ml)
masło ( 50g)
Polędwiczkę kroimy w poprzek włókien na 4 kawałki, marynujemy 12h w oliwie z oliwek z dodatkiem świeżego rozmarynu ( gałązki rozgniatamy w dłoniach ), czosnku ( przeciśnięty lub drobno posiekany), papryki słodkiej ( odrobinę) oraz soli i pieprzu ( po szczypcie).
Polędwiczkę obsmażamy ( około 2 minut z każdej strony) na sklarowanym maśle lub przypiekamy na patelni grillowej ( mocno rozgrzanej)
Na drugiej patelni klarujemy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka kiedy odrobinę się zrumieni dodajemy oczyszczone umyte kurki (większe sztuki kroimy na pół) smażymy kilka minut po czym podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem 5 minut po czym odkrywamy pokrywkę i zwiększamy płomień tak by część bulionu odparowała. Dolewamy słodkiej śmietanki, pamiętamy o zwiększeniu płomienia pod naszymi kurkami by śmietana mogła łatwo odparować tworząc gęsty sos. Doprawiamy solą pieprzem oraz świeżą pietruszką na koniec układamy na patelnię z kurkami polędwiczki i w ten sposób serwujemy np. z dodatkiem podsmażonych ziemniaków z rozmarynem, chrupiącą sałatką i lampką burgundzkiego Pinot noir ….
- Życzę Czytelnikom Dziennika Zachodniego smacznego, a przy okazji złotych jesiennych spacerów, upojenia duszy i radości dla podniebienia - Michał Bałazy.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?